Η νέα τρομοκρατία χτυπάει τώρα και εμπορικά κέντρα - iefimerida.gr

Η νέα τρομοκρατία χτυπάει τώρα και εμπορικά κέντρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι δράστες τοποθέτησαν τον μηχανισμό είτε σε stand εφημερίδων είτε σε κάποιον κάδο απορριμάτων δίπλα από τις κυλιόμενες σκάλες στον 1ο όροφο. Στις 9 και 55 τηλεφώνησαν στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Τι είπαν οι τρομοκράτες

«Έχουμε βάλει βόμβα στο «The Mall», θα εκραγεί σε 50 λεπτά. Δεν είναι φάρσα». είπε ο άγνωστος και έκλεισε το τηλέφωνο.

Όπως φαίνεται οι τρομοκράτες δεν επιθυμούσαν ένα «τυφλό» χτύπημα καθώς υπήρξε και δεύτερο τηλεφώνημα αυτή τη φορά στα γραφεία της ιστοσελίδας zougla λίγο αργότερα.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν στο σημείο, εκκένωσαν το πολυκατάστημα και απέκλεισαν τους χώρους που οδηγούσαν από και προς το Mall. Το ίδιο έκαναν και οι άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου.

Λίγα λεπτά πριν τις 11, η βόμβα εξερράγη. Κοντά στο σημείο της έκρηξης βρίσκονταν δύο άνδρες της ιδιωτικής ασφαλείας του εμπορικού κέντρου οι οποίοι και τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά.

Από την έκρηξη του εκρηκτικού μηχανισμού δεν προκλήθηκε φωτιά. Άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έχουν αποκλείσει τον χώρο και γίνεται έρευνα από πυροτεχνουργούς.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για βόμβα αρκετά μεγάλης ισχύος, με ωρολογιακό μηχανισμό.

Με επιπόλαια τραύματα οι δύο τραυματίες

Οι δύο άνδρες της ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα στο ΚΑΤ. Και οι δύο, σύμφωνα με τους γιατρούς, φέρουν επιπόλαια τραύματα στην κνήμη και την πλάτη από θραύσματα υαλοπινάκων και σύντομα, ίσως και σήμερα, πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Στο κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργο Πατούλη, βρισκόταν γύρω στα 220 άτομα, τα οποία μετά τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για έκρηξη βόμβας, στην πλειονότητα τους απομακρύνθηκαν άμεσα. Στο κτίριο έμειναν γύρω στα πέντε άτομα, ανάμεσα τους και οι δύο σεκιούριτι, και όπως ανέφερε ο κ. Πατούλης, ίσως δεν αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ενημέρωσε αμέσως τον πρωθυπουργό, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στην Κατεχάκη. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε μέρα και ώρα όπου στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν οικογένειες με παιδιά καθώς και νεολαία που πηγαίνει στις καφετέριες που υπάρχουν στον τελευταίο όροφο του Mall.

Το χτύπημα έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίθεση με καλάσνικοφ στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας και μετά την ενημέρωση του Νίκου Δένδια στο πρωθυπουργό ότι υπήρχαν πληροφορίες και για νέο χτύπημα, όπως είχε αναφέρει το iefimerida.gr.

Ειχαν κάψει το Μινιόν και τον Κατράντζο

Είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που οι τρομοκράτες επιλέγουν να χτυπήσουν εμπορικό κέντρο. Στις 19 Δεκεμβρίου του 1980 είχε ξεσπάσει φωτιά στο Μινιόν και το ίδιο βράδυ και στο κατάστημα «Κατράτζος Σπορ». Την ευθύνη για τις επιθέσεις είχε αναλάβει με προκήρυξη η «Ε.Ο Οκτώβρης 80'» .

Καταδικάζει σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος

Στην άμεση καταδίκη της βομβιστικής επίθεσης προχώρησαν όλα τα κόμματα. Για εγκληματική ενέργεια από αδίστακτους τρομοκράτες κατά της Δημοκρατίας και της ίδιας της κοινωνίας έκανε λόγο ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, που καταδίκασε την επίθεση ενώ είπε ότι η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται: «Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».

Εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια την οποία καταδικάζει με «απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Mall στο Μαρούσι. Στην ανακοίνωσή του γραφείου Τύπου, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου την καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας, όπως η σημερινή τρομοκρατική ενέργεια στο Mall και ζητά την απομόνωσή τους χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες: «Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση»

Και το ΠΑΣΟΚ καταδίκασε τη «δολοφονική επίθεση» ενώ «προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει». «Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα» σημείωσε.

Από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο υπεύθυνος τομέα κοινοβουλευτικής ευθύνης Δημόσιας Τάξης, βουλευτής Β' Αθηνών Β. Καπερνάρος αναφέρει ότι «Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν»

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Χρυσής Αυγής, «οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση» προσθέτει, πρέπει «να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ