Ο τραγικός απολογισμός της πολυήμερης ομηρείας στην Αλγερία - iefimerida.gr

Ο τραγικός απολογισμός της πολυήμερης ομηρείας στην Αλγερία

Ο τραγικός απολογισμός της πολυήμερης ομηρείας στην Αλγερία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιματηρό τέλος είχε η τετραήμερη κατάληψη διυλιστηρίου φυσικού αερίου στη νοτιανατολική Αλγερία από ένοπλους ισλαμιστές. Δεκάδες εργαζόμενοι που κρατούνταν αυτό το διάστημα όμηροι έχασαν τη ζωή τους.

Οι πληροφορίες είναι αρκετά συγκεχυμένες, ωστόσο πρακτορεία ειδήσεων κάνουν λόγο για τουλάχιστον 23 νεκρούς ομήρους και 32 ενόπλους ισλαμιστές. Στους 10 ανέρχεται, κατά πληροφορίες ο αριθμός των αγνοουμένων.

Η τελική έφοδος του αλγερινού στρατού το Σάββατο, που σήμανε και τη λήξη της ομηρείας είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά όμηροι, καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι αντάρτες εκτέλεσαν τους εναπομείναντες στο χώρο ομήρους, πριν πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων της Αλγερίας.

Ο συνολικός αριθμός όσων ομήρων κατάφεραν να απελευθερωθούν ανέρχεται στους 792. Από αυτούς οι 685 ήταν πολίτες της Αλγερίας και οι 107 αλλοδαποί. Σημειώνεται ότι στο διυλιστήριο εργάζονταν 132 ξένοι υπάλληλοι.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες, εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά αλλά και ξένες στρατιωτικές στολές.

Από τους 32 δράστες που σκοτώθηκαν οι τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δεν διευκρινίστηκαν, όμως το αρμόδιο υπουργείο της χώρας ανέφερε ότι ανάμεσα τους υπήρχαν και ειδικοί στα εκρηκτικά.

Όσον αφορά τους ομήρους, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε απόψε ότι πέντε Βρετανοί σκοτώθηκαν ή αγνοούνται ενώ από τη Νορβηγία η εταιρεία Statoil ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μην έχει πληροφορίες για την τύχη πέντε εργαζόμενών της. «Φοβόμαστε ότι τις επόμενες ημέρες θα λάβουμε άσχημα νέα. Οι άνθρωποι με τους οποίους μιλήσαμε περιγράφουν απίστευτες, φρικιαστικές εμπειρίες», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Χέλγκε Λουντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ