Ιωάννης Χαζάκης, ο ιεροράφτης που έραβε τα άμφια του Χριστόδουλου [εικόνα]

Τα χέρια του έραψαν τα άμφια του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αλλά και δεκάδων άλλων ιεραρχών της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας ανά την οικουμένη.

Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ο 68χρονος Ιωάννης Χαζάκης, ο πιο παλιός και ξακουστός ιεροράφτης στην Ελλάδα, φροντίζει για την ενδυματολογική εμφάνιση των ποιμένων της Εκκλησίας. Γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις του σωματότυπού τους, τις προτιμήσεις, αλλά και τις ιδιοτροπίες τους.

«Ο μακαριστός Χριστόδουλος δεν έδινε σημασία στα άμφια που φορούσε. Δεν τον ενδιέφερε αν ήταν κοντά ή μακριά. Ηταν πολύ απλός άνθρωπος και πάντα χρειαζόταν να φροντίζουμε εμείς για την εμφάνισή του, έτσι ώστε να τον "συμμαζεύουμε" και να τον περιποιούμαστε» τονίζει ο Ιωάννης Χαζάκης στην εφημερίδα Δημοκρατία.

«Οταν έγινε Αρχιεπίσκοπος», συμπληρώνει, «πιστοί τού έκαναν δώρο άμφια, εγκόλπια και άλλα αντικείμενα. Τα χείλη του δεν είπαν ποτέ αν επιθυμούσε τα υφάσματα που θα χρησιμοποιούσαμε για να ράψουμε τα άμφια να έχουν συγκεκριμένους χρωματισμούς, σχέδια ή κάτι το ιδιαίτερο. Ηταν χαρισματικός άνθρωπος, που πατούσε γερά στη γη και τον ενδιέφερε μόνο το πνεύμα. Το τελευταίο που σκεφτόταν ήταν τα ράσα που φορούσε, κάτι βέβαια που μεγάλωνε την ευθύνη μου ως ράφτης του».

Ιδιαίτερη περίπτωση όσον αφορά τις ενδυματολογικές προτιμήσεις αποτελούσε ο Αυγουστίνος Καντιώτης, ο μητροπολίτης Φλώρινας. «Ηταν πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος, αφού ποτέ δεν φόρεσε καινούργιο άμφιο» αποκαλύπτει στη «δημοκρατία» ο κ. Χαζάκης. «Οταν ήθελα να του ράψω καινούργιο άμφιο», εξηγεί, «έπαιρνα τις διαστάσεις ενός αρχιμανδρίτη με τον οποίο είχε παρόμοιο σωματότυπο. Εραβα τα άμφια και για έξι μήνες τα φορούσε ο αρχιμανδρίτης προκειμένου να φθαρούν. Κατόπιν, χωρίς ο ίδιος να το ξέρει, ιερείς έπαιρναν από το δωμάτιό του το παλιό άμφιο και έβαζαν το πιο καινούργιο. Κάποια στιγμή κατάλαβε τι συμβαίνει και με ρώτησε εάν συμμετέχω σε αυτή τη "σκευωρία". Ο Αυγουστίνος Καντιώτης ήταν πραγματικά μεγάλη προσωπικότητα». Ο ιεροράφτης είχε μάλιστα την τιμή να ανακηρυχθεί από τον μητροπολίτη μέγας ευεργέτης της Μητρόπολης Φλώρινας για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην τοπική Εκκλησία.

Ο Ιωάννης Χαζάκης, παρά τα 68 χρόνια του, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να ράβει άμφια όσο στέκεται όρθιος στα πόδια του. Γι' αυτόν δεν είναι απλώς μία δουλειά, αλλά η ζωή του ολόκληρη, που ξεδιπλώνεται σε όλες τις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες.

Ο κ. Χαζάκης αποκαλύπτει ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και τους ιερείς, που πλέον αδυνατούν να διαθέσουν χρήματα για να αγοράσουν ακόμη και το απλό μαύρο ράσο. «Εδώ και δύο χρόνια οι επιπτώσεις της κρίσης είναι άμεσα εμφανείς. Παρά το γεγονός ότι τα έξοδα για να ράψω τα άμφια είναι πολλά, καθώς χρησιμοποιώ ελληνικά υφάσματα και εργατικά χέρια, μείωσα μέχρι και 50% τις τιμές των ράσων και των αμφίων. Και πάλι όμως», σημειώνει, «οι ιερείς δυσκολεύονται να αγοράσουν ακόμη και το απλό μαύρο ράσο».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ