Ε.coli: Αποζημιώσεις για τους αγρότες θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - iefimerida.gr

Ε.coli: Αποζημιώσεις για τους αγρότες θα δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προτείνει οικονομικές "αποζημιώσεις" για να βοηθήσει τους παραγωγούς λαχανικών και φρούτων οι πωλήσεις των οποίων μειώθηκαν μετά την επιδημία του φονικού βακτηρίου E.coli.

"Αύριο, θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο έκτακτη σύνοδος των υπουργών Γεωργίας, στη διάρκεια της οποίας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει συγκεκριμένα μέτρα αποζημίωσης", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το ποσό στο στάδιο αυτό.

Αποζημίωση ζητούν πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ισπανία, καθώς τα ισπανικά αγγούρια ενοχοποιήθηκαν αρχικά από τις γερμανικές αρχές για το βακτήριο Ε.coli, αλλά επίσης η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Γερμανία.

Πάντως δέκα ημέρες μετά την εκδήλωση της κρίσης οι εξαγωγές ισπανικών φρούτων και λαχανικών εξακολουθούν να πλήττονται.

"Η πορεία των εξαγωγών ισπανικών φρούτων και λαχανικών δεν έχει εξομαλυνθεί", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ισπανική Ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγών φρούτων και λαχανικών (Fepex).

"Η απόφαση της Ρωσίας (να επιβάλει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά) έχει αρνητικές συνέπειες. Υπάρχουν φορτηγά αποκλεισμένα στα σύνορα με τη Ρωσία", δήλωσε εκπρόσωπος της Fepex, σύμφωνα με την οποία "οι εξαγωγές στη Γερμανία έχουν παραλύσει".

"Εκτός από τα λαχανικά έχουν αρχίσει να πλήττονται και τα πυρηνόκαρπα φρούτα (με κουκούτσι), όχι μόνο γιατί οι αποστολές παρέλυσαν όλη την περασμένη εβδομάδα, αλλά επίσης γιατί η κατάσταση αυτή έχει προκαλέσει πτώση των τιμών κατά 35% από τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγωγών της Ανδαλουσίας", τονίζει η Fepex.

Η ζημιά για τα συμπύρηνα φρούτα στην περιοχή της Σεβίλλης, κύρια παραγωγική ζώνη της Ανδαλουσίας, υπολογίζεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ την περασμένη εβδομάδα.

"Η ζήτηση φρούτων και λαχανικών δεν αποκαταστάθηκε και αυτό οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο γεγονός ότι δεν υπήρξε σαφής διόρθωση του λάθους από τις γερμανικές και τις κοινοτικές αρχές", εκτιμά η Fepex, η οποία υπολογίζει τη συνολική ζημιά του τομέα στα 200 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα.

Η ισπανίδα υπουργός Γεωργίας Ρόσα Αγκιλάρ δήλωσε ότι η Ισπανία θα ζητήσει να αποζημιωθεί κατά 100% για τις απώλειες που υπέστη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ