Τόμσεν: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ - iefimerida.gr

Τόμσεν: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ

Τόμσεν: Δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος χωρίς τη συνδρομή της ΕΕ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη να καλύψει η Ευρωπαϊκή Ενωση το κενό που παρατηρείται στον ελληνικό προϋπολογισμό προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος της χώρας τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα κενό» στον προϋπολογισμό, στους στόχους που πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα και «όποιο κι αν είναι αυτό, οι Ευρωπαίοι πρέπει να το καλύψουν», δήλωσε ο Τόμσεν μέσω τηλεδιάσκεψη, δύο ημέρες μετά την αποδέσμευση από το ΔΝΤ μιας δόσης ύψους 3,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Ο Πολ Τόμσεν επισήμανε ότι το κενό στη χρηματοδότηση μπορεί να φθάσει μέχρι τα 9,5 δισ ευρώ έως το 2015-2016 και υπενθύμισε ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η ευρωζώνη είχε δεσμευθεί να παρέχει «όλα όσα είναι αναγκαία για να μειωθεί το χρέος στον επιδιωκόμενο στόχο»., δηλαδή κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, αντί του 120% έως το 2020.

Επέμεινε, ακόμη, στην άποψη του Ταμείου ότι το χρέος εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό παρά τις αναδιαρθρώσεις που έχουν γίνει υπονοώντας ότι ίσως χρειαστεί και νέο κούρεμα.

Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «η Ελλάδα είχε ήδη διανύσει περισσότερο από το μισό δρόμο για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, σημείωσε όμως ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσει» για να φτάσει εκεί.

Υπενθύμισε ότι η ελληνική πολιτική σκηνή παραμένει «εύθραυστη», κάτι που σημαίνει «περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» των επενδυτών.

Για να αποφευχθούν περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, είναι «ζωτικής σημασίας» να καταπολεμηθεί «σοβαρά» η φοροδιαφυγή, ενδημικό πρόβλημα, και να μειωθεί ο αριθμός των δημόσιων υπαλλήλων, σημείωσε ο Τόμσεν.

«Αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί, η Ελλάδα θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στη ζώνη του ευρώ. Αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», υπογράμμισε τέλος ο Τόμσεν.

Φωτογραφία Eurokinissi

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ