Ανοίγει τις πόρτες του το Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι - iefimerida.gr

Ανοίγει τις πόρτες του το Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι

Ανοίγει τις πόρτες του το Βιομηχανικό Μουσείο στο Γκάζι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαινιάζεται την επόμενη Κυριακή 27 Ιανουαρίου το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας στην Τεχνόπολη, που θα αναδείξει τον ρόλο που είχε για την ανάπτυξη της πρωτεύουσας το εργοστάσιο φωταερίου που λειτουργούσε στο Γκάζι από το 1857 έως το 1984, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας».

Η δημιουργία του Βιομηχανικού Μουσείου, αποτελούσε μία από τις βασικές προτεραιότητες του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος το ανέθεσε στον μηχανικό Κωνσταντίνο Μπιτζάνη και πλέον μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε από «πρώτο χέρι» την καθημερινότητα των εργατών, οι οποίοι εργάζονταν σε αντίξοες συνθήκες ζέστης, προκειμένου να φωτίζεται η πρωτεύουσα και να ζεσταίνονται οι κάτοικοι της. Η δημιουργία του Μουσείου, αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια δύο χρόνων από μια ομάδα ιστορικών, μουσειολόγων, αρχιτεκτόνων, συντηρητών, πολιτικών μηχανικών και μηχανολόγων, οι οποίοι μετέτρεψαν το παλιό εργοστάσιο σε έναν σύγχρονο διαδραστικό δίαυλο με το παρελθόν, με κόστος μόλις 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με την μουσειολόγο Μαρία Φλώρου, πέρα από τα μηχανήματα υπήρχαν ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του εργοστασίου και την καθημερινότητα του, με αποτέλεσμα να γίνουν εκτεταμένες έρευνες σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία, προκειμένου να βρεθούν πληροφορίες.

Η ιστορία του εργοστασίου

Το εργοστάσιο, δημιουργήθηκε με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα, και ένας Γάλλος ο Φραγκίσκος Φεράλδος, ανέλαβε τη ριψοκίνδυνη ιδιωτική πρωτοβουλία της δημιουργίας του, με τον Δήμο Αθναίων να το αναλαμβάνει μόλις το 1939. Το εργοστάσιο ανέλαβε μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα την φωταγώγηση των Αθηνών, ενώ κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο παρέμεινε κλειστό λόγω έλλειψης γαιανθράκων. Οι ναζί δεν το αξιοποίησαν, επειδή θεώρησαν την τεχνολογία του αναχρονιστική, ενώ στα μεγάλα απεργιακά κινήματα του 1921 και του 1929, τη θέση των απεργούντων, πήραν ναύτες.

(φωτογραφία: news.gr)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ