Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] - iefimerida.gr

Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες]

Εντυπωσιακή πολύχρωμη σαύρα ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα καινούριο είδος σαύρας εντοπίστηκε πρόσφατα από ερευνητές στο Βιετνάμ. Για πολλά χρόνια οι ειδικοί πίστευαν ότι η σαύρα αυτή, ήταν υποείδος της ίδιας μπλε σαύρας που βρίσκεται στη Μιανμάρ και την Ταϊλάνδη, ωστόσο πρόσφατες μελέτες απέδειξαν ότι πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό είδος

Ο συνδυασμός της γενετικής ανάλυσης και της μελέτης των χαρακτηριστικών μεγεθών και της κλίμακας του ζώου αποκάλυψε ότι η Calotes bachae ανήκει σε ένα νέο είδος και τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Zootaxa.

Με την πρώτη ματιά το νέο είδος μοιάζει με την μπλε σαύρα της Ταϊλάνδης, την Calotes mystaceus, όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου Τίμο Χάρτμαν και οι επιστήμονες δεν είχαν παρατηρήσει ποτέ προσεκτικά τις διαφορές τους.

Το καινούριο είδος που εντόπισαν φτάνει σε μήκος τα 28 εκατοστά και κατά τη διάρκεια της εποχής ζευγαρώματος, τα χρώματα της αρσενικής σαύρας γίνονται ιδιαίτερα έντονα και κυμαίνονται από το μπλε του κοβαλτίου σε έντονο τιρκουάζ. Αυτό χρησιμεύει για να προσελκύσει τα θηλυκά και να εκφοβίσει άλλα αρσενικά, εξηγεί ο Χάρτμαν. «Όμως όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το μπλε και το πράσινο χρώμα της σαύρας αυτής τη μέρα, το βράδυ γίνεται σκούρο καφέ, βοηθώντας την να κρυφτεί» προσθέτει.

Το καινούριο αυτό είδος εντοπίστηκε σε ανοιχτούς χώρους της Cat Tien National Park, σε πυκνά τροπικά δάση σε Bu Gia Χάρτης Εθνικό Πάρκο και σε πάρκα στο κέντρο της πόλης Ho Chi Minh City. Ο Χάρτμαν υποψιάζεται ότι η εκπληκτική αυτή ανακάλυψη θα ανοίξει το δρόμο για να εντοπιστούν καινούρια είδη σαύρας. «Είμαι σίγουρος ότι στη Νοτιοανατολική Ασία, σε γενικές γραμμές, υπάρχουν πολλά περισσότερα σιωπηλή νέα είδη σαύρας για να ανακαλύψετε»

Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν το νέο εντυπωσιακό είδος σαύρας και το πανομοιότυπό του από τη Μιανμαρ. Οι διαφορές είναι πραγματικά δυσδιάκριτες

Calotes bachae
Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Calotes mystaceus
Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Νέο εντυπωσιακό είδος πολύχρωμης σαύρας ανακαλύφθηκε στο Βιετναμ [εικόνες] | iefimerida.gr 4


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ