Λαγκάρντ: Πατάξτε τη φοροδιαφυγή αλλιώς ξεχάστε τη δόση - iefimerida.gr

Λαγκάρντ: Πατάξτε τη φοροδιαφυγή αλλιώς ξεχάστε τη δόση

Λαγκάρντ για Ελλάδα: Εδώ και τώρα αποκρατικοποιήσεις και πάταξη της φοροδιαφυγής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Δεν είμαι εδώ για να ξαναγράψω την ιστορία, ούτε για να αποδώσω ευθύνες» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας στο εάν έγιναν λάθη κατά τη διετή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, αποφεύγοντας έτσι να ρίξει λάδι στη «φωτιά» της πολιτικής σύγκρουσης στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου για τη νέα χρονιά, η επικεφαλής του ΔΝΤ αποκάλυψε, ωστόσο, την ατζέντα της επόμενης αξιολόγησης από τη Τρόικα- που επιστρέφει στα μέσα Φεβρουαρίου- και όπως όλα δείχνουν οι... Αλκυονίδες ημέρες που διανύει το οικονομικό επιτελείο, σύντομα θα τελειώσουν.

Μάλιστα η κ. Λαγκάρντ προειδοποίησε το οικονομικό επιτελείο μέσω του Πολ Τόμσεν, ο οποίος διεμήνυσε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγή, τότε η δόση δεν θα εκταμιευτεί το υπόλοιπο ποσό της δόσης.

Τονίζοντας μια προς μια τις λέξεις της, η κ. Λαγκάρντ σημείωσε ότι για να αποδώσουν καρπούς οι αιματηρές θυσίες των Ελλήνων πολιτών, θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε τέσσερα πεδία:

  • Στις διαρθρωτικές αλλαγές. Η Τρόικα στη πραγματικότητα θα ελέγξει εάν προωθούνται όλα εκείνα τα μέτρα που θα αυξήσουν τη παραγωγικότητα, θα ρίξουν τις τιμές- στο πλαίσιο της αποκαλούμενης εσωτερικής υποτίμησης- και θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα, έτσι ώστε ακολούθως να επιτευχθούν και οι δημοσιονομικοί στόχοι, κυρίως η μείωση του Χρέους.
  • Στη δημοσιονομική προσαρμογή με σωστό βηματισμό.
  • Στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στην αποτελεσματικότερη συλλογή φόρων, με φόντο τα στοιχεία που δείχνουν ότι από τα 56,7 δισ ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι υπηρεσίες εισέπραξαν μόλις 2,8 δισ ευρώ.
  • Στις αποκρατικοποιήσεις, όπου οι στόχοι εξακολουθούν να φαντάζουν εξαιρετικά φιλόδοξοι, πόσο μάλλον όταν η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας παραμένει γρίφος

Εκεί που αναμένεται να τα βρει σκούρα η κυβέρνηση είναι η μείωση του Δημοσίου, μέσω του σχεδίου διαθεσιμότητας, το οποίο ποτέ δεν άρεσε στη Τρόικα. Αυτό σημαίνει ότι εάν στη νέα αξιολόγηση δεν δοθούν πειστικά στοιχεία για τη διαδικασία- πόσοι και από πού αποχώρησαν- τότε το αίτημα των απολύσεων θα επανέλθει στο τραπέζι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Κ. Λαγκάρντ στη γραπτή της δήλωση για την Ελλάδα, έκανε λόγο για «συρρίκνωση του διογκωμένου δημόσιου τομέα, ιδιαιτέρως με στοχευμένες αποχωρήσεις προσωπικού». Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι η εκπόνηση ενός σχεδίου για το προσωπικό των Υπουργείων, από το οποίο θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ