Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων μελών του PKK [εικόνες] - iefimerida.gr

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων μελών του PKK [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι πλημμύρισαν τους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ μετατρέποντας την κηδεία των τριών ακτιβιστριών που δολοφονήθηκαν στο Παρίσι σε μαζική διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Οι τρεις γυναίκες, μεταξύ των οποίων και η Σακινέ Τζανσίζ, ιδρυτικό μέλος του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), δολοφονήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας σε μια ενέργεια η οποία πολλοί εκτίμησαν πως αποτέλεσε μια προσπάθεια να εκτροχιαστεί η εξελισσόμενη προσπάθεια να επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία ανάμεσα στην Άγκυρα και στους αυτονομιστές αντάρτες, έπειτα από τρεις δεκαετίες διεξαγωγής ενός πολέμου χαμηλής έντασης.

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων μελών του PKK [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Τεράστια πλήθη ακολούθησαν την πομπή με τα φέρετρα των τριών γυναικών, τα οποία ήταν καλυμμένα με πράσινο ύφασμα και διακοσμημένα με κόκκινα γαρίφαλα, τοποθετήθηκαν σε νεκροφόρες και περιφέρθηκαν αργά σε δρόμους.

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων μελών του PKK [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι σοροί της Τζανσίζ και των δύο άλλων ακτιβιστριών, της Φιντάν Ντογάν και της Λεϊλά Σοϊλεμέζ, έφτασαν στην μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας αργά το βράδυ χθες.

«Ο δρόμος των μαρτύρων είναι και δικός μας δρόμος. Το PKK είναι το κόμμα μας! Ζήτω ο ηγέτης Άπο!», φώναζαν πολλοί από τους συγκεντρωμένους, αναφερόμενοι στον Οτζαλάν, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί, νότια της Κωνσταντινούπολης, μετά τη σύλληψή του το 1999. Αργότερα, στα φέρετρα τοποθετήθηκαν σημαίες στα χρώματα του PKK και οι φωτογραφίες των τριών γυναικών.

Σε διαδήλωση εξελίχθηκε η κηδεία των τριών δολοφονηθέντων μελών του PKK [εικόνες] | iefimerida.gr 2

«Οι καρδιές μας φλέγονται. Τρεις όμορφες νέες σφαγιάστηκαν με τερατώδη τρόπο. Οι τρεις συντρόφισσές μας σφαγιάστηκαν μόνο και μόνο διότι ήθελαν ελευθερία, μια έντιμη ζωή», είπε δακρυσμένη η βουλευτίνα Αϊσέλ Τουγλούκ, στέλεχος του κουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, (BDP).

Αναφέρθηκαν μικρά επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και αστυνομικούς, που έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να τους απωθήσουν, αλλά η βία δεν επεκτάθηκε. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε να υπάρξει ηρεμία στην κηδεία και πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν «ευαισθησία» αλλά κι «επαγρύπνηση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ