Η ιστορία ενός εβραίου συλλέκτη με 12.500 αφίσες έργα τέχνης [φωτό] - iefimerida.gr

Η ιστορία ενός εβραίου συλλέκτη με 12.500 αφίσες έργα τέχνης [φωτό]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενας εβραίος Βερολινέζος οδοντίατρος, ο Χανς Σακς, μάζευε επί χρόνια 12.500 αφίσες έργα τέχνης. Το 1938 οι Ναζί έκαναν κατάσχεση στα υπάρχοντά του. Ο άνθρωπος επέζησε στις ΗΠΑ και πίστευε ότι οι πολύτιμες αφίσες του χάθηκαν.

Ο Χανς Σακς μάζευε επί χρόνια αφίσες πολύ γνωστών καλλιτεχνών, όπως ο Τουλούζ Λωτρέκ, ο Γκουστάβ Κλιμτ, ο Μαχ Κλίνκερ, ο Αλφόνς Μούσα κ.α. Το 1938 οι αφίσες όπως και όλα τα υπάρχοντά του κατασχέθηκαν από τους Ναζί. Ο ίδιος κατέφυγε στην Αμερική όπου έζησε ως το 1974, σίγουρος ότι η συλλογή του χάθηκε. Είχε φροντίσει, βέβαια, νωρίτερα, το 1961, να πάρει μια αποζημίωση 500.000 ευρώ από το γερμανικό κράτος για τη χαμένη περιουσία του.

Ο γιός του Πέτερ Σακς έμαθε πολύ αργότερα ότι 4.300 από τις αφίσες του πατέρα του βρίσκονται στο Μουσείο Ιστορίας της Γερμανίας. Το 2005 ξεκίνησε λοιπόν έναν γιγάντειο δικαστικό αγώνα για να τις επαναποκτήσει, παρά την αποζημίωση που πήρε το 1961. Η υπόθεση έφτασε ως το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας που διέταξε το 2012 να επανέλθει η συλλογή στον κάτοχό της.

Ο Πέτερ Χανς, ο οποίος ζει στο Λας Βέγκας, παρέδωσε αμέσως την πολύτιμη συλλογή στον οίκο δημοπρασιών Guernsey's, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα πουλήσει τις αφίσες προς 20,44 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ