Βενιζέλος: Δέχομαι τελικά μία κάλπη για κάθε πρόσωπο - iefimerida.gr

Βενιζέλος: Δέχομαι τελικά μία κάλπη για κάθε πρόσωπο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αιφνιδιαστική μεταστροφή με την οποία αποδέχτηκε ουσιαστικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε σήμερα στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Μιλώντας σε ιδιαίτερα έντονους τόνους, είπε ότι δέχεται να στηθούν τέσσερις κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο (και για τον ίδιο), για να αποκαλυφθεί όπως είπε η κάλπικη σκευωρία εναντίον του με τη λίστα Λαγκάρντ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Στήνουν το χορό της κάλπης ενώ το θέμα είναι η κάλπικη σκευωρία» τόνισε και υπογράμμισε ότι ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει ότι ψηφίζονται οι προτάσεις και όχι τα πρόσωπα.

Όπως είπε όμως, για να αποκαλυφθεί η σκευωρία και το «ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ κατά του ΠΑΣΟΚ» δέχεται την πρόταση ώστε να υπάρξουν 4 κάλπες, μία για κάθε πρόσωπο, που πιθανόν να παραπεμφθεί σε Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία» τόνισε ο κ.Βενιζέλος μέσα σε φορτισμένο κλίμα για να προσθέσει «Πρέπει να νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή το ρεσάλτο κατά τη κυβέρνησης και της χώρας; Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα.»

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος είπε:

Κύριε Πρόεδρε, περίμενα ότι θα υπάρξει ένα όριο στο πολιτικό θράσος και την υποκρισία. Αλλά δυστυχώς ο Άγιος Αντώνιος που γιορτάζει σήμερα και ο οποίος πέρασε από τους περιβόητους πειρασμούς του Αγίου Αντωνίου, δεν έχει διδάξει τίποτε στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι έχει συμβεί τέσσερις μήνες τώρα; Παρακολουθούμε μια οργανωμένη πολιτική σκευωρία, η οποία έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα ως Πρόεδρό του, την Κυβέρνηση, τη σταθερότητα, τη χώρα.

Και τι έχει αποδειχτεί με αλλεπάλληλα χτυπήματα στη σκευωρία τις τελευταίες μέρες; Ότι ήταν όλα ένα ψέμα.

Σήμερα λοιπόν πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας και ανάγκη προστασίας δεν έχει ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε εγώ. Ανάγκη προστασίας έχουν οι αυτουργοί της σκευωρίας. Γι' αυτό πρέπει να μπούμε στη συζήτηση επί της ουσίας, για να πούμε πολλά σήμερα.

Αλλά, βλέποντας ότι έχουν χάσει το παιχνίδι της ουσίας, βλέποντας ότι έχουν επενδύσει σε πρόσωπα τα οποία απεδείχθησαν αναξιόπιστα και τραγικά, στήνουν από χτες το χορό της κάλπης, ενώ το πρόβλημα είναι η κάλπικη σκευωρία. Και αντί να μιλήσουμε επί της ουσίας σήμερα, θέτουν διαδικαστικά θέματα.

Κύριε Πρόεδρε, η πρόταση που αναπτύξατε αναμφίβολα είναι αυτή που εδράζεται στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Δεν είχαμε στο παρελθόν ταυτόχρονη συζήτηση διαφορετικών προτάσεων. Σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος και το άρθρο 155 παρ. 6 του κανονισμού οι προτάσεις τίθενται σε ψηφοφορία, έτσι κάναμε στο παρελθόν. Κάθε πρόταση ετίθετο σε ψηφοφορία με χωριστή κάλπη ανά πρόσωπο, που περιλαμβάνεται στην πρόταση.

Απλώς τώρα έχουμε τρεις παράλληλες προτάσεις και η κάθε μια έχει τα πρόσωπα κατά των οποίων απευθύνεται. Είναι σωστό αυτό που λέτε και διαδικαστικά έτσι πρέπει να γίνει για να είμαστε νομικά και συνταγματικά άψογοι.

Όμως, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να βρει προσχήματα ή θέματα, σήμερα, που πρέπει να μιλήσουμε στην ουσία να αναδείξουμε τη σκευωρία, να πάει ο καθένας στον πάγκο του.

Η πρότασή μου είναι -υπερβαίνοντας τους διαδικαστικούς φραγμούς και τον φορμαλισμό- ό,τι έχει γίνει πάντα στη Βουλή: Κατηγορούνται τέσσερα πρόσωπα; Αθροιστικά; Γιατί έτσι θεώρησαν τα κόμματα; Κάνοντας πολιτικές επιλογές και πολιτική επίθεση; Μήπως πρόκειται να γίνει καμία δικανική κρίση; Μήπως θα αποφανθούν οι εισαγγελείς; Οι πολιτικοί αντίπαλοι και οι σκευωροί θα ψηφίσουν.

Να ψηφίσουν λοιπόν σε μια κάλπη ανά πρόσωπο. Δεν θα μου στερήσουν όμως εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου το δικαίωμα, να ψηφίσουμε εκεί που πρέπει να ψηφίσουμε, λέγοντας μία κάλπη ένα ψηφοδέλτιο. Από πού ως πού; Ποτέ δεν έγινε αυτό. Άλλη προσπάθεια συγκάλυψης και παραπλάνησης!

Καθαρά πράγματα: τέσσερις κάλπες, μία ανά πρόσωπο. Και ο καθένας να πάρει την ευθύνη του.

Και ζητώ από την πλειοψηφία, από τη Νέα Δημοκρατία τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ, να δώσουν αυτή τη δυνατότητα στη συζήτηση επί της ουσίας.

Και έρχομαι τώρα στη μυστικότητα. Η μυστικότητα έγινε υποχρεωτικότητα της ψήφου και έγινε και υποχρεωτική νομιμοποίηση της σκευωρίας, έγινε υποχρεωτική νομιμοποίηση σχημάτων συνεργασίας που υπερβαίνουν το όριο της δημοκρατικής αξιοπιστίας εδώ μέσα.

Άρα, πρέπει και να νομιμοποιήσουμε τώρα αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή το ρεσάλτο κατά του ΠΑΣΟΚ και κατά της Κυβέρνησης και κατά της χώρας; Και επικαλούνται τη μυστικότητα, αυτοί που υπέγραψαν σύσσωμοι και σύμπαντες, με τον κ. Τσίπρα πρώτο, την πρόταση. Και έχουν βγει από το πρωί στις τηλεοράσεις και λένε ότι «έχουμε κάνει την πρόταση για να πέσει η Κυβέρνηση». Το λένε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για πολιτική αθλιότητα, η οποία ψάχνει τώρα τον φερετζέ της κάλπης. Ε, όχι! Σηκώνουμε τον φερετζέ της κάλπης και αποκαλύπτεται η κάλπικη σκευωρία

Καμμένος: Απέτυχε το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα

Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πήρε το λόγο ο πρόεδρος τον Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ο οποίος αφού είπε πως η προσπάθεια κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος με τις 7 κάλπες που προωθούσε η κυβέρνηση απέτυχε, τόνισε πως ο κ. Βενιζέλος πρότεινε το αυτονόητο με τις τέσσερις κάλπες.

Ο κ. Καμμένος είπε πως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμφωνούν με την πρόταση αυτή και επεσήμανε πως και στην στην οικουμενική κυβέρνηση του 89, με τότε υπουργό Δικαιοσύνης τον Φώτη Κουβέλη, με τον οποίο επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες, η ψηφοφορία για το σκάνδαλο Κοσκωτά είχε γίνει με μία κάλπη για κάθε πρόσωπο.

Συμφωνεί η Αντιπολίτευση

Με την πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου να στηθούν τέσσερις κάλπες για τέσσερα πρόσωπα που θα παραπεμφθούν σε Προανακριτική για τη λίστα Λαγκάρντ συμφώνησε η ΔΗΜΑΡ καθώς και το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή ζήτησε ωστόσο για να τηρηθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας υποχρεωτικά ο κάθε βουλευτής να ψηφίζει σε όλες τις κάλπες. Όλοι οι βουλευτές να ακούσουν τη φωνή της εθνικής του συνείδησης και να ψηφίσουν και στις 4 κάλπες» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Τάσος Παππάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε πέντε ψηφοδέλτια

Με την απροσδόκητη εξέλιξη που έφερε η αιφνιδιαστική στροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου να δεχτεί να στηθούν 4 κάλπες, δείχνει ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι θεαματική η εγκατάλειψη της πρότασης της κυβέρνησης για 7 κάλπες και διδακτική για όλους μας» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Δημήτρης Παπαδημούλης. Και πρόσθεσε ότι ο κ.Βενιζέλος εν μέσω λυσσώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τελικά δεκτή την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ.Παπαδημούλης πρότεινε να στηθούν 4 κάλπες και να δοθούν 5 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων ένα λευκό, και οι βουλευτές υποχρεωτικά να περάσουν να ρίξουν ψηφοδέλτιο σε όλες τις κάλπες. Την πρόταση για 5 ψηφοδέλτια, απέρριψε όμως ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Επιτιθέμενος εναντίον του κ.Βενιζέλου προσωπικά, ο κ.Παπαδημούλης πρόσθεσε ότι το 2005 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριζε ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα TOR M1 εναντίον του Ακη Τσοχατζόπουλου και του Γιάννου Παπαντωνίου «αλλά σήμερα ο Άκης Τσοχατζόπουλος βρίσκεται στη φυλακή» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία

Αφού ομοφώνως αποφασίστηκε ότι θα στηθούν τελικά τέσσερις κάλπες, μία για κάθε προτεινόμενο πρόσωπο, η διαδικασία της συζήτησης θα έχει ως εξής. Πρώτα θα μιλήσουν οι εισηγητές των κομμάτων, έπειτα οι βουλευτές που θα γραφτούν ως ομιλητές στον κατάλογο, και τέλος το λόγο θα έχουν οι αρχηγοί των κομμάτων, και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, έριξε τις ευθύνες αποκλειστικά στον κ.Παπακωνσταντίνου λέγοντας ότι υπάρχουν γι' αυτόν υπάρχουν ενδείξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ