Μπάζωσαν αρχαίο βασιλικό τάφο στην Λακωνία για να μην... συληθεί; [βίντεο] - iefimerida.gr

Μπάζωσαν αρχαίο βασιλικό τάφο στην Λακωνία για να μην... συληθεί; [βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια περίεργη ιστορία διακινείται στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την οποία το 2002 μπαζώθηκε ένας βασιλικός τάφος μεγάλης αρχαιολογικής αξίας που είχε ανακαλυφθεί στην Πελλάνα Λακωνίας.

Το βασιλικό τάφο στην αρχαία Πελλάνα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Νίκο Μπακή, είχε ανακαλύψει ο αρχαιολόγος Θεόδωρος Σπυρόπουλος, επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων. Εκεί είχε αρχίσει ανασκαφές «σ’ έναν αρκετά καλοδιατηρημένο βασιλικό τάφο δίπλα από τους άλλους που είχε βρει πριν από 22 χρόνια στη θέση «Πελεκυτή» στην ανατολική πλευρά του Μυκηναϊκού νεκροταφείου. Όταν όμως έφθασε στην είσοδο του τάφου, διαπίστωσε έκπληκτος πως αριστερά και δεξιά των τειχών του μεγάλου διαδρόμου υπήρχαν άλλοι δυο τεράστιοι τάφοι, οι οποίοι ήταν προφανώς ασύλητοι διότι καλύπτονταν από τις πλάκες που τους είχαν κτίσει».

Οι ασύλητοι τάφοι αποτυπώθηκαν στο παρακάτω βίντεο του apela.gr, το οποίο προέρχεται από ξενάγηση της σχολής των Δοκίμων Έφεδρων Αξιωματικών του Κ.Ε.Ε.Μ, 10 χρόνια πριν. Αυτό το βίντεο όμως είναι και η μοναδική μαρτυρία της ύπαρξης του μνημείου. Κι αυτό γιατί τον Μάιο του 2002 το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) σε συνεργασία με την Ε΄ Εφορία Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Σπάρτης (Ε΄ ΕΚΠΑ) μπάζωσαν με 200 τόνους χαλίκι τον Τάφο, χωρίς να ενημερωθεί ποτέ ο αρχαιολόγος που τον ανακάλυψε. Μάλιστα, ο δημοσιογράφος καταγγέλλει ότι το μπάζωμα έγινε με νταμαρίσιο χαλίκι και όχι άμμο όπως προβλέπεται ενώ οι υπεύθυνοι που είχαν αναλάβει τη δουλειά αυτή «δεν δίστασαν ακόμη και ν’ ανεβάσουν τα βαριά σκαπτικά οχήματά τους (μπουλντόζες και φορτηγά) πάνω στο ήδη γεμάτο με ρηγματώσεις τάφο. Αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα, την κατάρρευση της οροφής του θολωτού θαλάμου του Βασιλικού Τάφου από το υπερβολικό βάρος και την πρόκληση ανεπανόρθωτων ζημιών στο επιβλητικό αυτό μνημείο».

Στο βίντεο εμφανίζεται και ο ίδιος ο αρχαιολόγος να εξηγεί τι έχει γίνει. Δείτε το.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ