Μια βυζαντινή πόλη ...μετακομίζει λόγω μετρό Θεσσαλονίκης [φωτό] - iefimerida.gr

Μια βυζαντινή πόλη ...μετακομίζει λόγω μετρό Θεσσαλονίκης [φωτό]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βυζαντινή πόλη 6.000 τετραγωνικών μέτρων που εντοπίσθηκε σε ανασκαφές για την κατασκευή σταθμών του μετρό πρόκειται να μεταφερθεί στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά για να σωθεί.

Ο καθηγητής αρχαιολογίας Μιχάλης Τιβέριος, σύμβουλος του μετρό για τις αρχαιότητες πιστεύει ότι πρόκειται για μια αποδεκτή και ενδιαφέρουσα λύσηπου θα αναβαθμίσει και τον τοπικό δήμο και προτείνεται μια στάση μετρό εκεί κοντά.

Σύμφωνα με το Εθνος, στο πρώην στρατόπεδο θα φιλοξενηθούν 1.500 τετραγωνικά αρχαιοτήτων που ήταν στεγασμένες, άλλα τόσα με αρχαιότητες υπαίθριες ή ημιυπαίθριες και 3.000 τετραγωνικά από το σημαντικό σύνολο που εμφανίστηκε στην περιοχή του σταθμού «Βενιζέλου».

Τα βυζαντινά ευρήματα άφησαν άφωνους ακόμη και τους αρχαιολόγους. Βρέθηκαν δύο βυζαντινοί δρόμοι που τέμνονται, ένας λιθόστρωτος και ένας μαρμαροστρωμένος σε μήκος 80 μέτρων, με ορατά ακόμα και τα ίχνη από τις άμαξες που τους διέσχιζαν. Στη συμβολή τους εντοπίσθηκε τετράπυλο με οκτώ πεσσούς που το στήριζαν και άλλους έξι που όριζαν καταστήματα-στοές.

Οι μαρμάρινες πλάκες είχαν ίχνη από επιτραπέζια παιχνίδια. Ολα τα κατάλοιπα του δρόμου και των οικοδομημάτων χρονολογούνται μεταξύ των τελών του 6ου και των αρχών του 7ου αιώνα.

Μια βυζαντινή πόλη ...μετακομίζει λόγω μετρό Θεσσαλονίκης [φωτό] | iefimerida.gr 0
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ