Διάσημος ρόκερ δίνει το όνομά του σε πλατεία της Γρανάδας [εικόνες & βίντεο] - iefimerida.gr

Διάσημος ρόκερ δίνει το όνομά του σε πλατεία της Γρανάδας [εικόνες & βίντεο]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκρηκτικός, ταλαντούχος και έντονα πολιτικοποιημένος, ο Τζο Στράμερ, ηγέτης του θρυλικού πανκ ροκ συγκροτήματος The Clash συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την πανέμορφη πόλη της Ανδαλουσίας και τώρα, έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του, η Γρανάδα τον τιμά προσφέροντας το όνομά του σε μια από τις πλατείες της.

Ο αδικοχαμένος σε ηλικία μόλις 50 ετών Τζο Στράμερ ήταν μια ιδιάζουσα περίπτωση ανθρώπου, αλλά και μουσικού και, μαζί με το συγκρότημά του τους Clash, επέδρασα όσο λίγοι στην μουσική ιστορία της Βρετανίας και όχι μόνο τα τελευταία τριάντα χρόνια

Γιος διπλωμάτη, πολυταξιδεμένος, αλλά και συνειδητοποιημένος πολιτικά ο Στράμερ άλλαξε τον πάνκ ήχο και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι ακροατές το εν λόγω μουσικό είδος, χωρίς, ωστόσο, να χάνει την αγωνιστικότητά του.

Διάσημος ρόκερ δίνει το όνομά του σε πλατεία της Γρανάδας [εικόνες & βίντεο] | iefimerida.gr 0

Η σχέση του διάσημου ρόκερ με την πόλη της Γρανάδας ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '70 όταν επισκέφθηκε το στολίδι της Ανδαλουσίας ακολουθώντας τη φιλενάδα του Παλόμα Ρομέρο η οποία έπαιζε ντραμς στο μουσικό συγκρότημα The Slits. Γνωρίστηκε με την τοπική σκηνή και απέκτησε φιλική σχέση με τα μέλη του συγκροτήματος 091 και επανήλθε στην πόλη αρκετές φορές.

Λάτρης της ιστορίας, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον ισπανικό εμφύλιο (1936-1939) και έγραψε το κομμάτι «Spanish Bombs» στο οποίο αναφέρεται η Γρανάδα και άλλες ισπανικές πόλεις και βρίσκεται στο εμβληματικό πλέον άλμπουμ των Clash «London Calling».

Οι κάτοικοι της Γρανάδας, έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του, συνέλεξαν 2.000 υπογραφές και υπέβαλαν σχετική πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης η οποία έγινε δεκτή.

«Η πρόταση προήλθε από τη βάση και είχε την στήριξη ορισμένων πολιτικών κομμάτων, ιδίως του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η σχέση του Τζο και της πόλης είναι πολύ γνωστή, ο κόσμος εδώ πάντα τον θυμάται. Βρετανοί φίλοι του που ήρθαν εδώ εξαιτίας του, σήμερα διαμένουν μόνιμα στη Γρανάδα» δήλωσε στο BBC ο Ντανιέλ Γκαλάν, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

«Ο Στράμερ συμβολίζει για μας την ατμόσφαιρα της εποχής της νεότητας, της εξέγερσης, της νύχτας και του ροκ. Εκανε γνωστή τη Γρανάδα σε όλο τον κόσμο» τόνισε εκπρόσωπος του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ