Ένας καφές στο παγκάκι με τους Your Hand in Mine - iefimerida.gr

Ένας καφές στο παγκάκι με τους Your Hand in Mine

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Your Hand in Mine (το όνομά τους προέρχεται από ένα αγαπημένο τραγούδι των Explosions In The Sky) είναι δύο φίλοι από τη Θεσσαλονίκη, ο Μάνος και ο Γιώργος. Το σχήμα ξεπήδησε κάπου στα τέλη του 2006 από την παρέα των post rock Shortcat, δίνοντας στα μέλη του την ευκαιρία να εκφράσουν την αγάπη τους για τα ακουστικά όργανα, την νορμανδική folk και τους πλανόδιους μουσικούς. Με μια συλλογή από παιδικά, αυτοσχέδια όργανα και συσκευές, οι Your Hand in Mine χρησιμοποιούν τεχνικές live-looping και ενεργούν ως ντουέτο, παρουσιάζοντας μια νέο-ρομαντική, έντονα προσωπική μουσική δωματίου.

Τον Ιανουάριο του 2007, κυκλοφόρησαν σε 100 χειροποίητα CD τα 4 πρώτα κομμάτια που είχαν ηχογραφήσει. Το «Your Hand in Mine EP», έχοντας αφετηρίες στη σύγχρονη δυτικοευρωπαϊκή φολκ, αλλά και στον πειραματισμό, επισφραγίζει την ταυτότητα και την αισθητική του γκρουπ. Λίγους μήνες μετά, κυκλοφορεί το πρώτο ολοκληρωμένο έργο τους από την Inner Ear το «Every Night Dreams» (μουσική για την «Yogoto no Yume», την ταινία μικρού μήκους του Mikio Naruse), το οποίο παρουσιάζουν ζωντανά στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η υποδοχή είναι αποθεωτική.

Από τότε κάνουν σποραδικές εμφανίσεις και επιλεγμένα live όπου παρουσιάζουν τις μουσικές τους, «φάρμακο για την ψυχή», που λέει και ένας φίλος μου, σε απόλυτα ήσυχα και μάλλον μαγεμένα ακροατήρια. Χαρακτηριστικά θυμάμαι πέρυσι σε μια συναυλία που τους είχα δει στο οινοποιείο Γεροβασιλείου, κατάφεραν με τους ήχους τους να καθηλώσουν ακόμα και τα ζωηρά μικρά παιδιά που τρέχουν πάνω κάτω και να τα «αναγκάσουν» να ακούσουν τις μελόντικες και τα τραγούδια τους

Είχαμε συμφωνήσει από τότε να ξαναβρεθούμε με τον Μάνο και τον Γιώργο για να μιλήσουμε και τώρα, ένα χρόνο μετά, και λίγο πριν την κυκλοφορία του καινούργιου τους άλμπουμ, τα καταφέραμε και συναντηθήκαμε στα παγκάκια της νέας παραλίας. Απόγευμα, με καφέ σε πλαστικό και τη βροχή ιδανικό σκηνικό για τις μουσικές και τη συνομιλία μας.

Πόσο αλλάξατε σαν μουσικοί από το πρώτο σας άλμπουμ;

Υπάρχει διαφορά. Στον συγκεκριμένο δίσκο δεν είχαμε να προσαρμόσουμε την μουσική μας σε μια ταινία όπως έγινε στο προηγούμενο, ήταν λιγότερο δεσμευτικό, αλλά αυτή τη φορά ήταν λίγο πιο δύσκολο. Στον προηγούμενο δίσκο το σενάριο και η σκηνοθεσία της ταινίας βοήθησαν και στην ροή του δίσκου, ενώ στο νέο άλμπουμ το concept φτιάχτηκε από μόνο του, ξεκινήσαμε να δημιουργήσουμε κάτι χωρίς να ξέρουμε τι θα βγει στο τέλος.

Θα κατεβαίνατε στην Αθήνα για να κάνετε καριέρα;

Στην Αθήνα όχι, για κάπου έξω ναι, υπάρχουν κάποιες σκέψεις και το συζητάμε. Δεν νομίζω ότι έχει να μας προσφέρει κάτι ιδιαίτερο η Αθήνα. Τώρα με την χρήση του διαδικτυου και τις επαφές μέσω κοινωνικών δικτύων, μπορείς να μένεις όπου θέλεις και να προβάλλεις πιο εύκολα την δουλεία σου. Αν προσθέσεις και κάποιες συναυλίες, έχεις αρκετούς τρόπους προώθησης του έργου σου.

Τι είναι αυτό που σας κρατάει στην Θεσσαλονίκη;

Έχουμε μεγαλώσει σ’ αυτήν την πόλη, συνηθίσαμε να μας αρέσει. Δεν είναι ότι θα ερχόμασταν σαν τουρίστες εδώ και θα λέγαμε «τι γαμάτη πόλη, δεν φεύγω με τίποτα από δω», είναι λίγο η συνήθεια, λίγο οι φίλοι που είναι και το πιο σημαντικό κομμάτι.

Στο Ράδιο Αρβύλα θα πηγαίνατε για να προβάλλετε την μουσική σας;

Όχι δεν νομίζω να το κάνουμε. Όχι ότι σνομπάρουμε κιόλας, αλλά δεν νομίζω να αξίζει παρά πολύ η πρακτική ταλαιπωρία του να κουβαλήσεις δέκα πέντε όργανα -κάθε φορά που παίζουμε κουβαλάμε σχεδόν όλο μας το σπίτι- για να παίξεις ένα τραγούδι τεσσάρων λεπτών, το οποίο μπορεί να κοπεί και στο τέλος λόγω μικρού τηλεοπτικού χρόνου. Δεν νομίζω ότι θα έχει κάποια ανταπόκριση στο κοινό αυτού του τρόπου η τηλεοπτική προώθηση.

Τώρα που είπα ράδιο Αρβύλα τελικά εσείς τι λέτε, τα greeklish σκοτώνουν την ελληνική γλώσσα, ή αυτή η καμπανιά αποτελεί άλλη μια υπερβολή της τηλεόρασης;

Είναι λιγάκι υπερβολικό να κατηγορήσουμε τα greeklish για την έλλειψη παιδείας. Πιστεύω ότι βοηθούν αρκετά στην γρήγορη ροή της πληροφορίας και αυτό είναι όλο. Άντε, ας πούμε ότι γράφουμε greeklish στο κινητό και υιοθετούμε τα ελληνικά στην επικοινωνία μέσω mail.

Τι ακριβώς έχετε σπουδάσει;

Αρχιτεκτονική και σπουδές στο ωδείο ο Μανόλης και φυσικός ο Γιώργος.

Σκοπεύετε να ασχοληθείτε με αυτό που έχετε σπουδάσει;

Εγώ δουλεύω σε βιβλιοπωλείο (σ. Γιώργος) και ο Μανόλης σε αρχιτεκτονικό γραφείο.

Έχετε βγάλει χρήματα από την μουσική;

Από λίγα έως καθόλου. Ίσως όταν φθάσουμε 60 χρονών να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε ξοδέψει ως τώρα. Βέβαια, ποτέ δεν είχαμε σκεφθεί ότι θα μπορούσαμε να ζήσουμε και να βγάζουμε χρήματα από την μουσική, έτσι ουσιαστικά είμαστε και πιο ελεύθεροι, τόσο στο δημιουργικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της επιλογής των live εμφανίσεων μας.

Περίπου ποσά live κάνετε τον χρόνο;

Πέρυσι κάναμε 5 ή 6, δεν θυμάμαι κιόλας, όταν φθάσουμε τις 10 τον χρόνο θα είμαστε ευτυχισμένοι. Ήμουνα στρατό, μετά τον στρατό ήθελα και κάποιο χρόνο προσαρμογής για να επανέλθω στην πραγματική ζωή, ύστερα πιαστήκαμε με το υλικό του δίσκου. Και δεν προέκυψαν και πολλές εμφανίσεις τελικά.

Ποιο φαγητό μαγειρεύετε πιο συχνά;

(Γελάνε). Τρία φαγητά ξέρουμε μόνο και τα κάνουμε εναλλάξ.

Ωραία, ακούω…

Χοιρινό με πορτοκάλι: Τσιγαρίζεις λαδί με κρεμμύδι και λίγο ψίχα πορτοκαλιού. Τα κρεμμύδια τα κόβεις πιο χοντρά για να μην μαυρίσουν. Μετά από κανά δεκάλεπτο πετάς το κρέας και το καπακώνεις, χαμηλώνεις τη φωτιά και στο τέλος το σβήνεις με χυμό από δύο πορτοκάλια.

Σούπερ, θα το κάνω.

(Γελάνε). Δεν περιμέναμε τέτοιες ερωτήσεις.

Τι περιμένατε, να σας ρωτήσω από πού βγήκε το όνομα σας;

Όχι πάλι αυτή την ερώτηση! Καλύτερα ρώτα μας για συνταγές.

Πού πάτε όταν βγαίνετε έξω στη Θεσσαλονίκη;

Στο defacto πάμε συχνά, παλαιοτέρα έπαιζε εκεί ο Γιώργος μουσικές, στον Λοξία για φαγητό και κρασί, στο Ίγγλις για τσίπουρα. Στο Αγιολι στην Αριστοτέλους για κανένα πιο κυριλέ γεύμα.

Είστε αγανακτισμένοι;

Είμαστε αγανακτισμένοι με την κατάσταση ότι και καλά φθάσαμε ξαφνικά σε αυτό το αδιέξοδο. Το παρουσίασαν σαν να έγινε τώρα αυτή η κρίση, ότι εμφανίστηκε κάπως τυχαία και απροσδόκητα. Τα πράγματα ήταν έτσι εδώ και χρόνια, αλλά ήταν κουκουλωμένα με μεγάλη μαεστρία. Δεν νομίζω ότι ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα και στον κόσμο γενικά, αλλά είμαστε αγανακτισμένοι με όλο αυτό που συμβαίνει.

Πήγατε στις συγκεντρώσει των αγανακτισμένων;

Συμμετέχουμε ενεργά. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόσο πολύ κόσμο να κατεβαίνει στο Λευκό Πύργο για κάτι μη ποδοσφαιρικό.

Δηλαδή, θα συμμετείχατε αν σας καλούσαν να παίξετε;

Ναι φυσικά, απλά και τα live θέλουν λίγη προσοχή. Προχθές, κάποιοςδιέκοψε την συνέλευση που είχε ξεκινήσει για να μας πει ότι ξεκινάει η συναυλία. Ό,τι καλύτερο έγινε είναι αυτές οι λαϊκές συγκεντρώσεις, όπου ο καθένας λέει την γνώμη του. Καλές είναι και οι συναυλίες, αλλά ίσως θα έπρεπε να γίνουν σε άλλο χώρο. π.χ. προς το λιμάνι. Δεν μπορείς να κόβεις την συνέλευση επειδή αρχίζει η συναυλία. Δεν πειράζει όμως, όλα αυτά είναι τελείως αυθόρμητα, μη κατευθυνόμενα και όχι και τόσο οργανωμένα, γι’ αυτό και μας αρέσουν.

Ποιες ταινίες σας αρέσουν; Έχετε δει κάτι καλό τελευταία;

Και στις ταινίες μείναμε λίγο πίσω λόγω του άλμπουμ, αλλά από αυτές που προλάβαμε να δούμε θα επέλεγα τον «Μαύρο Κύκνο», τον «Κυνόδοντα»

και το «Βeautiful». Καλές ταινίες υπάρχουν, ο χρόνος μας είναι ελάχιστος. Τώρα το καλοκαίρι θα επανορθώσουμε όμως.

Έχετε ακούσει κάποιον Έλληνα καλλιτέχνη πρόσφατα, που να σας έχει κάνει εντύπωση;

Η Μay Roosevelt μας άρεσε πολύ, των Baby Guru επίσης πολύ καλό άλμπουμ και περιμένουμε και την καινούργια κυκλοφορία του 2L8. Μάλλον και σ αυτό το κομμάτι δεν είμαστε τόσο up to date, απορροφηθήκαμε πολύ από το γράψιμο του δίσκου (γελάνε).

Υπάρχει κάποιος άνθρωπος που να σας έχει κάνει θετική εντύπωση, κάποιος που μέσα στην γενική μιζέρια θα ξεχωρίσει για μια πράξη και θα είναι άξιος αναφοράς. Δεν είναι ανάγκη να είναι γνωστός.

Δεν μπορώ να πω για κάποιον άνθρωπο ότι ξεχώρισε ατομικά η ότι μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση. Όλος αυτός ο κόσμος που άρχισε να μαζεύεται στις πλατείες, αυτό είναι που μας έκανε εντύπωση. Αρχίσαμε να ξυπνάμε, είναι τεράστιο γεγονός αυτό αν κάτσεις και το σκεφτείς.

Κάποτε είχε γράψει ο Καραμπεάζης στο mic.gr -και συμφωνώ κι εγώ μ’ αυτή την άποψη- ότι δεν θα ήταν έκπληξη αν το επόμενο άλμπουμ των Your Hand In Mine ήταν θορυβώδες και απροσπέλαστο. Πώς θα είναι το νέο άλμπουμ σας;

Το άλμπουμ είναι έτοιμο, έχει γίνει και το μάστερινγκ και είμαστε στην διαδικασία του artwork και των εκτυπώσεων. Είχαμε ξεκινήσει να το δουλεύουμε πριν από τρία χρόνια παράλληλα με το σάουντρακ και είναι σε παρόμοιο ύφος με το προηγούμενο δίσκο, τουλάχιστον όσο αναφορά τις υφές τον οργάνων. Δεν μπορούμε να κρίνουμε εμείς την διαφορετικότητα του δίσκου, χρησιμοποιήσαμε τα ίδια όργανα ίσως με άλλο τρόπο και διαφορετική εμπειρία. Πιστεύω ότι λόγω καλοκαιριού θα κυκλοφορήσει από την Inner Ear μετά τον Σεπτέμβριο.

Υπάρχει περίπτωση στο καινούργιο άλμπουμ να συμπεριλάβετε κανένα κομμάτι με έντονα ξεσπάσματα στις κιθάρες; Γνωρίζω ότι στις αγαπημένες σας μπάντες περιλαμβανονται και οι δικοι μου αγαπημένοι Mogwai και οι Explosions in the Sky. κινηθήκατε καθόλου προς τα εκεί; Να έχω την ελπίδα για κάτι τέτοιο;

Έχουμε κάτι και για σένα περίμενε και θα δεις πιστεύω oτι ένα κομμάτι θ σ αρέσει σίγουρα (γέλια).

Έχετε κάποια σχέδια για ζωντανές εμφανίσεις το καλοκαίρι;

Θα παίξουμε στο Sani Festival στις 20 Αυγούστου.

Τέλειο μέρος για να κλείσει μουσικά το καλοκαίρι. Θα είμαι και εγώ εκεί, αρκεί να έχουμε φράγκα για βενζίνες.

Ο Μάνος παίζει wurlitzer piano, μελόντικα, παιδικό πιάνο, ukulele, programming και ο Γιώργος toy synth, μαντολίνο, glockenspiel, zither, rythms.

3 από τα νέα τους τραγούδια: http://soundcloud.com/yourhandinmineband

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ