Αποφασίζει σήμερα το ΔΝΤ, για την εκταμίευση της δόσης - iefimerida.gr

Αποφασίζει σήμερα το ΔΝΤ, για την εκταμίευση της δόσης

Αποφασίζει σήμερα το ΔΝΤ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ανοίγει ο δρόμος» για την εκταμίευση της δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (5 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) προκειμένου να συνεισφέρει με 3,3 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, με δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία τη Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, όπου θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Η εκταμίευση βέβαια, μόνο εύκολη υπόθεση δε μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού θα γίνουν εξονυχιστικοί έλεγχοι για το αν και κατά πόσο η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις τις, προκειμένου να πείσει τους εταίρους της να συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια μέχρι τέλους του προγράμματος.

Επισης, αναμένεται η έκθεση του ΔΝΤ για την Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) και τον προσδιορισμό των μέτρων για τη διετία 2015- 2016 (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα έχει ήδη προσδιορίσει σε 4 δισ. ευρώ και πρέπει να διευκρινιστούν έως το τέλος Μαρτίου), ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν αναμένεται την Παρασκευή να κάνει δηλώσεις στην Ελλάδα μεσω τηλεδιάσκεψης από την Ουάσιγκτον, όπου υπάρχει η πιθανότητα να πρέπει να απαντήσει αν θα συνεχίσει το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί την Ελλάδα τη διετία 2015-2016.

Η δεύτερη «καυτή» ημερομηνία, είναι η προσεχής Δευτέρα, όπου το Eurogroup θα αποφασίσει για την έγκριση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ, μόνο βέβαια με την επιβεβαίωση του Euro Working Group ότι η Ελλάδα τηρεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, «επίσκεψη» της Τρόικας αναμένεται τον Φεβρουάριο προκειμένου να ελέγξει την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης , με τα τεχνικά κλιμάκια της και με στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης να έχουν προετοιμάσει ήδη το έδαφος.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, η δόση των 9,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου, για να ακολουθήσουν δύο ισόποσες δόσεις (2,8 δισ. ευρώ η κάθε μια), οι οποίες έχουν εγκριθεί πολιτικά από το Eurogroup, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για την εκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου, βασική προϋπόθεση είναι το τριετές πλαφόν δαπανών για τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ για τη δόση του Μαρτίου (επίσης 2,8 δισ. ευρώ), βασική απαίτηση είναι η κάλυψη των τριμηνιαίων στόχων για τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο, η καταμέτρηση του πλεονάζοντος προσωπικού και η νέα μείωση στις τιμές των φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο, η τρόικα θα προχωρήσει σε πλήρη αξιολόγηση του προγράμματος προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση των 6 δισ. ευρώ, με κύριο θέμα προς εξέταση τα αποτελέσματα του μέτρου της εφεδρείας και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ μένει να απαντήσει η τρόικα στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, εάν θα δεχθεί ως ισοδύναμα τα έσοδα που αναμένει να εισπράξει το κράτος από τη φοροδιαφυγή, ή εάν θα πρέπει να γίνουν νέες περικοπές, πλήττοντας πάλι μισθούς και συντάξεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ