Ελεύθεροι θα αφεθούν οι δύο Τσέχοι που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο - iefimerida.gr

Ελεύθεροι θα αφεθούν οι δύο Τσέχοι που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο

Ελεύθεροι θα αφεθούν οι δύο Τσέχοι που συνελήφθησαν για κατασκοπεία στη Λήμνο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελεύθεροι θα αφεθούν σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο τσέχοι δημιουργοί βιντεοπαιχνιδιών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Λήμνο με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του γαλλικού πρακτορείου, η τσεχική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη πως «μετά από σειρά διαπραγματεύσεων ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε την Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, τον Τσέχο ομόλογό του Πετρ Νέτσας για την απελευθέρωση των δύο Τσέχων».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τσεχίας, Κάρελ Σρολ, είπε ότι ο καθένας από τους δύο Τσέχους θα καταβάλει εγγύηση ύψους 5.000 ευρώ. «Μετά την καταβολή της εγγύησης δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για να επιστρέψουν στην Τσεχία» συμπλήρωσε και διευκρίνισε πως «η έρευνα (για την υπόθεση) θα συνεχιστεί».

Ο Μάρτιν Πέζλαρ και ο Ιβάν Μπούχτα, οι οποίοι ειδικεύονται στη δημιουργία πολεμικών βιντεοπαιχνιδιών, συνελήφθησαν στις 9 Σεπτεμβρίου στη Λήμνο καθώς με τις κάμερές τους φέρεται να είχαν τραβήξει βίντεο από διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μετά τη σύλληψή τους οι δύο Τσέχοι είχαν υποστηρίξει ότι σχεδίαζαν το φουτουριστικό παιχνίδι «Arma 3», η δράση του οποίου τοποθετείται στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο. Η εταιρεία για την οποία εργάζονται, η Bohemia Interactive Studio, βεβαίωσε ότι οι δύο άνδρες έκαναν διακοπές στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι τα παιχνίδια που προωθεί βασίζονται σε πληροφορίες «προσβάσιμες στο κοινό».

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πακτορείο, στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, τον περασμένο Νοέμβριο, ο Νέτσας είχε ζητήσει από τον κ. Σαμαρά «να διασφαλίσει ότι οι ελληνικές αρχές θα προσέξουν την υπόθεση ώστε να αποφευχθεί τυχόν παρεξήγηση» που θα έβλαπτε τις διμερείς σχέσεις.

Μάλιστα, ο τσέχος πρόεδρος Βάτσλαβ Κλάους φέρεται επίσης να άσκησε πιέσεις για το ίδιο θέμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ