Άτυπο Υπουργικό χωρίς πρακτικά για τα νέα μέτρα

Σε εξέλιξη η συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα πριν αυτό φτάσει στη Βουλή. Σήμερα πάντως δεν θα κρατηθούν πρακτικά κάτι που σημαίνει ότι ο Γ.Παπανδρέου και οι υπουργοί θα μπορέσουν ναν μιλήσουν με ανοιχτά χαρτιά. Αυτή η εβδομάδα θα είναι η πλέον κρίσιμη για την κυβέρνηση, καθώς έχει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών, που διαφωνούν με σειρά μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος ή αυτού των αποκρατικοποιήσεων, απειλώντας ακόμα και με... παραιτήσεις.

Μετά τη νέα αναταραχή που προκάλεσε στην κυβέρνηση το Σαββατοκύριακο η πληροφορία περί τοποθέτησης Επιτρόπων σε υπουργεία, την οποία πάντως διέψευσαν, καταγγέλλοντας τα ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, δηλητηρίαση της κοινής γνώμης με "ανύπαρκτες" πληροφορίες και ανοίκειες εκφράσεις περί "κατοχής" κ.ά., οι διαφορές πλέον εντοπίζονται στο ακριβές περιεχόμενο του Μεσοπρόθεσμου, το οποίο πολλοί εκ των υπουργών θα μάθουν στην ολότητά του σήμερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του άτυπου υπουργικού συμβουλίου στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Η τελευταία μόνο ανέφελη δεν αναμένεται, αφού οι υπουργοί πρόκειται να διαφωνήσουν μεταξύ άλλων για τη φορολογία, τις αποκρατικοποιήσεις κ.τ.λ., καθώς και για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, ζητώντας κάποιοι αλλαγή στη δομή και τη λειτουργία της. Γνωρίζοντας πάντως το δίλημμα των επόμενων ημερών "ή ψηφίζεται το Μεσοπρόθεσμο ή η χώρα χρεοκοπεί", κορυφαίοι υπουργοί έσπευσαν με δημόσιες εμφανίσει ή συνεντεύξεις τους το Σαββατοκύριακο να προειδοποιήσουν τους πάντες εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ ότι οι εκλογές θα σήμαιναν καταστροφή.

Ό,τι και αν γίνει σήμερα πάντως, ακόμα και αν υπάρξουν περισσότερες από μία "πλατφόρμες" υπουργών, μια και αυτή του Ευάγγελου Βενιζέλου που θα επιμείνει στις απόψεις του θεωρείται δεδομένη, η πραγματική "σφαγή" αναμένεται αύριο, στη συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του "τσάρου" Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των υπουργών Εργασίας Λούκας Κατσέλη, Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Μετά την επιστολή 16 βουλευτών στον πρωθυπουργό (αντίστοιχη ιδέα έπεσε και μεταξύ υπουργών,αλλά δεν προχώρησε), δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν τον κ. Παπακωνσταντίνου με το όπλο παρά πόδα, διαφωνώντας με τα νέα μέτρα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν αρχίσει να φτάνουν διαρροές για πρόθεση βουλευτών με διαφορετική αφετηρία να παραιτηθούν, προκειμένου και να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ρίχνοντας το βάρος στους επιλαχόντες, και να μην καταψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο, προκειμένου να μην κατηγορηθούν για τυχόν χρεοκοπία της χώρας.

Προς το παρόν, οι βουλευτές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, μην ανακοινώνοντας την πρόθεσή τους να φύγουν, να μείνουν, να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν και αναμένοντας πρώτα την αυριανή ενημέρωση. Το ενδεχόμενο παραίτησης πάντως αφήνουν ανοιχτό σε κατ' ιδίαν συναντήσεις τους τουλάχιστον οι Χρύσα Αράπογλου και Τόνια Αντωνίου, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Γιάννης Βούρος, καθώς και αρκετά μεγάλη μερίδα "βενιζελικών" βουλευτών. Άλλοι πάλι, στελέχη μεγαλύτερου βεληνεκούς οι περισσότεροι, όπως οι Βάσω Παπανδρέου και Πάρις Κουκουλόπουλος, εμφανίζονται να συντηρούν το κλίμα με τη συνειδητότατη σιωπή τους. Πολλοί βουλευτές ζητούν βελτιώσεις εκφράζοντάς τις πριν ακόμα από τη συνεδρίαση του ΚΤΕ με άρθρα ή παρεμβάσεις τους, όπως ο Δημήτρης Καρύδης που ζητά στο Έθνος της Κυριακής συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στα λιμάνια και άλλοι -όπως ο Γιάννης Αμοιρίδης- τάσσονται αναφανδόν υπέρ της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου προκειμένου να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας, ζητώντας όμως λαϊκή νομιμοποίηση (είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα) αμέσως μετά, αλλά και ανασχηματισμό τώρα, ώστε την ευθύνη να πάρουν οι... εκλεγμένοι. Μικρό ενδεχόμενο βελτιώσεων σε επιμέρους σημεία άφησε με προσεκτικές διατυπώσεις χθες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ενώ την υπέρβαση των πολιτικών ταυτοτήτων ζήτησε από όλα τα κόμματα ο πρώην υπουργός Γιώργος Φλωρίδης, καλώντας τα σε "εθνική συνεννόηση και συστράτευση". «Δεν υπάρχει κάποιος που θα σωθεί αν πέσει η κυβέρνηση», διεμήνυσε ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, άποψη που διακινούν πάντως και καλά ενημερωμένα για τη "γραμμή" της κυβέρνησης στελέχη.

Εντωμεταξύ, αύριο (Τρίτη) το απόγευμα συνεδριάζει και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με νέο κύκλο αντιδράσεων να αναμένονται εκεί, αν και πιο περιορισμένες, εξαιτίας της παρουσίας του πρωθυπουργού. Τέλος, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, αναμένεται να εγκριθεί και τελικώς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προτού πάρει τον δρόμο του προς τη Βουλή. Όσο για την ψήφιση, καθυστέρησε πλέον αρκετά ώστε να καθίστανται αρκούντως πειστικές οι εικασίες ότι αναβάλλεται για μετά την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ