Απόλυτη διαφωνία Τσίπρα και Σόιμπλε με χαμόγελα

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, όπου οι δύο άνδρες «συμφώνησαν» ότι διαφωνούν σε ουσιαστικά ζητήματα, αλλά μπορούν να τα συζητήσουν.

Η συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διήρκεσε περίπου μία ώρα, το διπλάσιο από τον προγραμματισμένο χρόνο, και ασχολήθηκαν με όλα τα βασικά θέματα της ελληνικής ατζέντας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε ότι αναγνωρίζει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα κι υπογράμμισε ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.

Επέμεινε στη συνέχεια ότι τα μέτρα είναι αναγκαία εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να το στηρίξει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι «νεκρό» καθώς οι επιπτώσεις του οδηγούν στην άνοδο του φασισμού και στην κοινωνική καταστροφή.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπισθεί με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης του πλούτου, αλλά και μέσω της εξίσωσης εσόδων-εξόδων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας.

Εδώ ο κ. Σόιμπλε φέρεται να παρενέβη, λέγοντας ότι θέμα της τρόικας είναι επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν.

Κεντρικό ρόλο στη συζήτηση είχε και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και το σκάνδαλο της Siemens και του Μιχάλη Χριστοφοράκου με τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε ότι « αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές, με τις οποίες θα οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος. Δεν είναι όμως δυνατόν να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν η κοινωνία, η οικονομία αλλά και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε κατάρρευση.

Αναφερόμενος στη διαχείριση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953. «Τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, «καθιστούν τις χώρες αναξιόχρεες».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έθιξε και το θέμα του κατοχικού δανείου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Όπως τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, το θέμα θα τεθεί όταν κριθεί ότι ήρθε η σωστή στιγμή. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον κ. Σόιμπλε ότι στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος για την διευθέτηση του θέματος μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Πηγή: Deutsche Welle

Φωτογραφία Eurokinissi

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ