Αυτοκτόνησε το παιδί-θαύμα του διαδικτύου, Άαρον Σουόρτζ σε ηλικία 26 ετών - iefimerida.gr

Αυτοκτόνησε το παιδί-θαύμα του διαδικτύου, Άαρον Σουόρτζ σε ηλικία 26 ετών

Αυτοκτόνησε το παιδί-θαύμα του διαδικτύου - Ο Άαρον Σουόρτζ βρέθηκε απαγχονισμέν
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Απαγχονισμένος βρέθηκε στο σπίτι του στο Κράουν Χέιτς του Μπρούκλιν ο 26χρονος Άαρον Σουόρτζ, το παιδί-θαύμα του διαδικτύου. Τα τελευταία χρόνια ο νεαρός ήταν ενεργός ακτιβιστής σε θέματα ελεύθερης διακίνησης πληροφοριών στο Διαδίκτυο.

Ο Σουόρτζ ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο, αφού σε ηλικία μόλις 14 ετών, βοήθησε στη δημιουργία του RSS, του εργαλείου που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να εγγράφονται και να παρακολουθούν άμεσα το πληροφοριακό περιεχόμενο των ιστοσελίδων, ενώ το 2006 είχε προσφερθεί εθελοντικά ως συντάκτης στην ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Επίσης πρωταγωνίστησε στην ακτιβιστική δράση προκειμένου να μην περάσει το SOPA (Stop Online Piracy Act) και αγωνίστηκε για την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, γεγονός που του δημιούργησε αρκετά μπλεξίματα με το νόμο.

Μάλιστα τον Ιούλιο του 2011 ο Σουόρτζ είχε συλληφθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ κατηγορούμενος ότι εισέβαλλε σε βάση δεδομένων μίας υπηρεσίας που παρέχει αποκλειστικά σε συνδρομητές επιστημονικά άρθρα, «κατεβάζοντας» σχεδόν πέντε εκατομμύρια εξ' αυτών.

Παράλληλα «επιτέθηκε» και στην υπηρεσία δημόσιας πρόσβασης σε ηλεκτρονικά αρχεία δικαστηρίων (PACER), η οποία χρεώνει 10 σεντς ανά σελίδα για κάθε αρχείο και με τη βοήθεια ενός άλλου ακτιβιστή, του Καρλ Μάλαμαντ, διακίνησαν ελεύθερα στο Διαδίκτυο περίπου 20 εκατομμύρια αρχεία τα οποία όμως είχαν αποσπάσει με νόμιμο τρόπο, αναγκάζοντας έτσι την αμερικανική κυβέρνηση να καταργήσει εντελώς την συγκεκριμένη υπηρεσία.

Επίσης στις 19 Ιουλίου 2011, ο Σουορτζ κρίθηκε ένοχος από την Γενική Εισαγγελέα των ΗΠΑ Κάρμεν Όρτιζ για απάτη με υπολογιστή, παράνομη απόκτηση πληροφοριών από προστατευμένο υπολογιστή, και απερίσκεπτη κατασκευή προστατευμένου υπολογιστή, για τη λήψη περίπου 4.000.000 ακαδημαϊκών άρθρων από το JSTOR.

Το πτώμα του Σουορτζ βρήκε η φίλη του, και ο θείος του, Μάικλ Γουλφ, που όπως δήλωσε όλα δείχνουν ότι ο ανιψιός του κρεμάστηκε.

Σύμφωνα με το κοντινό του περιβάλλον ο νεαρός είχε κατάθλιψη, ενώ και ο ίδιος ο Σουορτζ είχε γράψει αρκετές φορές για την κατάθλιψη που αντιμετώπιζε και μέσα στο 2012 εξέδωσε μία ομιλία, στην οποία ανέφερε ότι σε κάποιες στιγμές της ζωής του είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός, ότι επέλεξε να αυτοκτονήσει τη στιγμή που εκκρεμούσαν σε βάρος του πρόστιμα 1 εκατομμυρίου δολαρίων και 35ετής φυλάκιση για την έντονη ακτιβιστική του δράση.

#pdftribute για την προώθηση του Open Access, το οποίο για χρόνια προσπαθούσε να πετύχει ο ΣουορτζΗ κηδεία του νεαρού θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου στην κεντρική Συναγωγή στο Χάιλαντ Πάρκ του Ιλινόις. Οι υποστηρικτές του αμέσως μετά τον θάνατό του, δημιούργησαν θέμα στο twitter με hashtag

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ