Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερα χρόνια υποστηρίζουν οι ειδικοί

Τις ευεργετικές ιδιότητες του γάμου εκθειάζουν οι Αμερικανοί επιστήμονες σε πρόσφατη έρευνα, αφού όπως υποστηρίζουν, η ύπαρξη συζύγου ή μόνιμου συντρόφου στη μέση ηλικία μειώνει στο μισό τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Η πρόσφατη αυτή μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει τις προηγούμενες που δείχνουν ότι ο γάμος και γενικότερα η συμβίωση συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ορίου ζωής για άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ιλένε Ζίγκλερ του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ, ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 4.800 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι η ύπαρξη συζύγου ή συντρόφου κατά τη μέση ηλικία, αποτελεί προστατευτικό παράγοντα έναντι του θανάτου.

Αντίθετα, όσοι δεν παντρεύτηκαν ποτέ, είχαν διπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα σε σχέση με όσους είχαν έναν σύντροφο στην ενήλικη ζωή τους. Παράλληλα, όσοι έχασαν το σύντροφο τους, χωρίς να τον αντικαταστήσουν, είχαν επίσης κατά μέσο όρο μειωμένη πιθανότητα να ζήσουν έως τα βαθιά γεράματα.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τους υπόλοιπους παράγοντες, όπως την οικονομική κατάσταση, την ψυχολογία, τον τρόπο ζωής και τη διατροφή, ο σταθερός γάμος φαίνεται πως είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η συντροφικότητα του γάμου και γενικότερα της συμβίωσης αποτελεί σημαντικό συναισθηματικό και πρακτικό στήριγμα στη μέση ηλικία, η έλλειψη του οποίου εξηγεί την αυξημένη πιθανότητα του πρόωρου θανάτου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ