Ο Τσίπρας έβαλε γαρύφαλα στον τάφο της Ρόζας Λούξεμπουργκ και πάει στο ραντεβού με Σόιμπλε - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας έβαλε γαρύφαλα στον τάφο της Ρόζας Λούξεμπουργκ και πάει στο ραντεβού με Σόιμπλε

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να εναποθέσει λουλούδια στον τάφο της αριστερής επαναστάτριας Ρόζας Λούξεμπουργκ χθες στο Βερολίνο, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Εκεί, στους μείον τέσσερις βαθμούς Κελσίου τα είπε και με τον Οσκαρ Λαφοντέν, πρώην υπουργό Οικονομικών στην σοσιαλιστική κυβέρνηση Σρέντερ και από τα πρώτα ιδρυτικά στελέχη του αριστερού κόμματος της Γερμανίας Die Linke. Παρούσα ήταν και η «ωραία κομμουνίστρια» (σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit) Σάρα Βάγκενκνεχτ, ηγετικό στέλεχος του αριστερού κόμματος και σύντροφος του Λαφοντέν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες στο Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μαζί με τον διευθυντή του γραφείου του Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής Γιάννη Μηλιό. Στη συνέχεια μαζί με την συμπρόεδρο του κόμματος Κάτια Κίπινγκ γευμάτισαν στο εστιατόριο Ρόζα, το οποίο βρίσκεται κοντά στα γραφεία του κόμματος.

Αριστερός πολίτης από την Ελλάδα

Μιλώντας νωρίτερα στο Συνέδριο του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας αυτοπροσδιορίστηκε «αριστερός πολίτης της Ευρώπης από την Ελλάδα». Εγινε δεκτός με θερμό χειροκρότημα από τα περίπου 1.000 μέλη που παρακολούθησαν τις εργασίες του Συνεδρίου.

«Ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών είναι το χρέος της Αριστεράς στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα ο οποίος συναντάται σήμερα με τον κ. Σόιμπλε. Και για τις δύο πλευρές το ραντεβού των δύο ανδρών εγκαινιάζει το κεφάλαιο της «ρεαλ πολιτίκ» και οδηγεί στην αναβάθμιση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του θεσμικού του ρόλου.

Συνέντευξη στην Γερμανία

Άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας με την γερμανική κυβέρνηση και τον γερμανικό πολικό κόσμο θέλει να δρομολογήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο Βερολίνο, όπως αποκαλύπτει σε αποκλειστική συνέντευξη στη Deutsche Welle.

«Μπορεί αύριο να είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Αυτό το γνωρίζει η γερμανική πλευρά. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να δούμε αν υπάρχει ένα πεδίο διαπραγμάτευσης κατ' αρχάς. Άρα το τελευταίο που με ενδιαφέρει σε αυτές τις συναντήσεις είναι η εικόνα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος. Με ενδιαφέρει η πραγματική πολιτική ουσία, δηλαδή, να προσπαθήσω να πείσω τον συνομιλητή μου και την γερμανική κυβέρνηση ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής για να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής».

Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις τόσο για τις αιτίες τις κρίσης όσο και για τον τρόπο και την μέθοδο με τους οποίους θα ξεπεραστεί. Δεν μπορεί όμως να παραβλεφθεί, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι τα μνημονιακά μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και τρία χρόνια στην Ελλάδα, έχουν αποτύχει.

«Συνεπώς θα πρέπει με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτά τα αποτελέσματα να συμφωνήσουμε τουλάχιστον σε κάτι, δηλαδή, ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλες θυσίες και ότι χρειάζεται να αναθεωρηθεί αυτό το πρόγραμμα. Χρειάζεται να δούμε όλοι τρόπους μέσα από τους οποίους, και οι δύο πλευρές, θα καταφέρουν να πετύχουν, διότι η αποτυχία του προγράμματος στην Ελλάδα και η οικονομική κατάρρευση δεν θα είναι προς όφελος της Γερμανίας και του γερμανικού λαού».

«Και το πρώτο βήμα για να καταλήξει κανείς κάπου είναι να συζητά», συμπληρώνει ο κ. Τσίπρας.

Στην ερώτηση αν θα ήταν διατεθειμένος να συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απαντά καταφατικά, αναγνωρίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

«Η καγκελάριος συναντάται μονάχα με ομότιμούς της. Θέλαμε να αποκτήσουμε μια επαφή, μια επικοινωνία φυσιολογική για να μην δημιουργείται η εντύπωση ότι υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα που δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα. Από εκεί και πέρα εάν στο μέλλον υπάρξει αυτή η δυνατότητα, εγώ δεν θα έχω καμία αντίρρηση» λέει.

Επίθεση Κεδίκογλου: Ο Τσίπρας εκλιπαρεί για συνάντηση με τη Μέρκελ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλ. Τσίπρα στη Deutsche Welle, δήλωσε:

«Είναι δύσκολο ακόμα και στον τελευταίο Έλληνα να παρακολουθήσει τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του κ Τσίπρα και την μετάλλαξη του κόμματός του σε ΣΥΡΙΖΑ εσωτερικού και συνιστώσα εξωτερικού.

Στη σημερινή του συνέντευξη του ο κ. Τσίπρας στην DEUTSCHE WELLE εκλιπαρεί για συνάντηση με την κυρία Μέρκελ. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν διαδήλωνε στο πεζοδρόμιο κατά της επίσκεψης της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντάς την ως ανεπιθύμητη;

Σήμερα δηλώνει ότι θέλει «να διατηρηθεί η ευρωζώνη και βεβαίως η Ελλάδα εντός αυτής». Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που λίγους μήνες πριν δήλωνε ότι το Ευρώ δεν είναι φετίχ;

Σήμερα ζητάει «συμφωνία με τη Γερμανία για να αναθεωρηθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας». Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο ή για απλή συνωνυμία με τον κ. Τσίπρα που δεσμευόταν στον Ελληνικό λαό, ότι θα καταργούσε με έναν μόνο νόμο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση;»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ