Δε θα συγκρουστεί με τη Γη ο αστεροειδής Απόφις, σύμφωνα με νέα στοιχεία - iefimerida.gr

Δε θα συγκρουστεί με τη Γη ο αστεροειδής Απόφις, σύμφωνα με νέα στοιχεία

Δε θα συγκρουστεί με τη Γη ο αστεροειδής Απόφις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το πέρασμα του δυνητικά επικίνδυνου αστεροειδή Απόφι από τη Γη ανέτρεψε τα δεδομένα που αναφέρονταν σε πιθανή σύγκρουσή του με τον πλανήτη μας το 2036. Οι νέοι υπολογισμοί των επιστημόνων υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα για μία τέτοια «συνάντηση» είναι 1 στο εκατομμύριο.

Ο αστεροειδής πέρασε από τη Γη πριν δύο μέρες, επιτρέποντας στους αστρονόμους να μελετήσουν εκ νέου την τροχιά του και να υπολογίσουν τις μελλοντικές κινήσεις του. Οι υπολογισμοί τους, όπως δήλωσε η ΝΑSΑ, ουσιαστικά εκμηδενίζουν τις πιθανότητες να πέσει πάνω στον πλανήτη μας το 2036, καθώς είναι μικρότερες από μία στο εκατομμύριο.

«Η πιθανότητα πρόσκρουσης, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο, συνεπώς μπορούμε με ασφάλεια να αποκλείσουμε την περίπτωση να πέσει στη Γη το 2036. Το ενδιαφέρον μας πλέον για τον αστεροειδή Άποφι είναι ουσιαστικά επιστημονικό για το προβλεπόμενο μέλλον», δήλωσε ο Ντον Γιέομανς της NASA, υπεύθυνος του ειδικού γραφείου για την παρακολούθηση των διαστημικών σωμάτων που θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για τον πλανήτη μας (Near-Earth Object Program Office).

Ο Άποφις, πήρε το όνομά του από έναν ερπετοειδή θεό της αρχαίας Αιγύπτου και έχει το μέγεθος περίπου 3,5 ποδοσφαιρικών γηπέδων, ανακαλύφθηκε το 2004 και αρχικά πίστευαν ότι υπήρχε πιθανότητα 2,7% να πέσει στη Γη στις 13 Απριλίου 2029, όταν θα πλησιάσει πιο κοντά και από τους γεωστατικούς δορυφόρους που κινούνται σε ύψος 36.000 χλμ.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) έκανε προχθές νέες παρατηρήσεις του Άποφι με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χέρσελ» και ανακοίνωσε ότι ο αστεροειδής είναι μεγαλύτερος από ότι υπολόγιζαν μέχρι τώρα (325 μέτρα αντί 270).

Ωστόσο, ακόμα κι αν πέσει κάποια στιγμή στη Γη, θα προκαλούσε μεν εκτεταμένες καταστροφές, αλλά όχι σε βαθμό να εξαφανιστεί ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Παράλληλα, ένας άλλος μικρότερος και λιγότερο γνωστός αστεροειδής, ο 2012 DA14, διαμέτρου 40 μέτρων, αναμένεται να περάσει ακόμα πιο κοντά από τη Γη απ' ότι πέρασε ο Απόφις και μάλιστα μέσα στον Φλεβάρη, αλλά και σε αυτή την περίπτωση δεν συντρέχει κίνδυνος, σύμφωνα με τους αστρονόμους που έχουν υπολογίσει την τροχιά του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ