Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών στο υπουργείο Οικονομικών - iefimerida.gr

Συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αναδιαρθρώσεις υπηρεσιών στο υπουργείο Οικονομικών

Συγχωνεύσεις
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ανατροπές στη δομή και λειτουργία των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιακών του υπουργείου Οικονομικών έρχονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο μια ημέρα μετά από τον ορισμό του μόνιμου Γενικού Γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη.

Σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης, που αναρτήθηκε στο site eforiakoi.org, ως αδύνατα σημεία της υφιστάμενης δομής, χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων τα έντονα προβλήματα συνοχής- επικοινωνίας μεταξύ κεντρικών υπηρεσιών και επιχειρησιακών μονάδων, η υπέρμετρη κατάτμηση αρμοδιοτήτων, ο κατακερματισμός κέντρων λήψης αποφάσεων και ευθύνης, η περιορισμένη ως ανύπαρκτη μέτρηση των επιδόσεων του προσωπικού, η καθυστέρηση στην ανάπτυξη εσωτερικού ελέγχου, η απουσία ολοκληρωμένων/διασυνδεδεμένων πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών διαλειτουργικότητας, η μη ικανοποιητική ηλεκτρονική εξυπηρέτηση όλων των λειτουργιών του Υπουργείου, ενώ στο πεδίο των ελεγκτικών υπηρεσιών ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ με την Οικονομική Αστυνομία, την Αρχή για το Ξέπλυμα, τις εφορίες και τα τελωνεία.

Αυτό που έρχεται είναι κατ' αρχήν η συγχώνευση των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Εσόδων. Θα ακολουθήσουν συγχωνεύσεις- καταργήσεις εφοριών και τελωνείων, η μείωση των Διευθύνσεων της Κ.Υ. του ΣΔΟΕ σε 2 και των Περιφερειακών σε 8, με την κατάργηση των Περ. Δ/νσεων Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου και τη συγχώνευση των Επιχειρησιακών Δ/νσεων Ειδικών Υποθέσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης με τις Περ. Δ/νσεις Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, η υπαγωγή του Εσωτερικού Ελέγχου του ΣΔΟΕ απ' ευθείας στον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος.

Όσον αφορά στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, σχεδιάζεται ο περιορισμός του ελεγκτικού πεδίου της στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, καθώς και στις έχουσες συναφή αποστολή (σημερινές Γ.Γ.Δ.Π., Γ.Γ.Π.Σ. και ΣΔΟΕ), η διατήρηση του επιθεωρησιακού έργου αλλά, παράλληλα, ανάπτυξη του εσωτερικού ελέγχου, η αξιοποίηση του ΟΠΣ ELENXIS, η χρήση της ανάλυσης κινδύνου για τον εντοπισμό των τομέων ή λειτουργιών που πρέπει να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, η μείωση της υφιστάμενης δομής της Κ.Υ. σε δύο Δ/νσεις και 6 Τμήματα, συμπεριλαμβανομένης και της Μονάδας Εσωτερικών Υποθέσεων, η μείωση του διοικητικού προσωπικού και αύξηση του αριθμού των Οικονομικών Επιθεωρητών, ώστε να αντιστραφεί η αναλογία από 1:3, που είναι σήμερα, σε 3:1

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ