Η σύζυγος του Ιρβιν Γιάλομ εξηγεί γιατί «ο έρωτας και το πάθος γεννήθηκαν στη Γαλλία»

Η αμερικανίδα Μαίριλιν Γιάλομ, σύζυγος του γνωστή ψυχαναλυτή Ιρβιν Γιάλομ, γύρισε όλες τις βιβλιοθήκες της Ευρώπης πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Στο νέο της βιβλίο «How the French Invented Love, 900 Years of Passion and Romance» που δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα ελληνικά η Μαίριλιν Γιάλομ παραθέτει ένα εντυπωσιακό σύνολο αποσπασμάτων λογοτεχνικών έργων πριν και μετά τον ευρωπαϊκό μεσαίωνα και καταλήγει στο συμπέρασμα: Ολα άρχισαν από τη φλογερή αλληλογραφία του Αβελάρδου και της Αδελαϊδας και του τραγικού τους έρωτα που τους μεταμόρφωσε σε μάρτυρες του ρομαντικού έρωτα το 1118.

Η Γιάλομ αποδεικνύει ότι παρότι οι γυναίκες του Μεσαίωνα καθοδηγούνται απόλυτα από τον σύζυγό τους εντούτοις στη λογοτεχνία και τα άσματα της εποχής αποδεικνύεται ότι πάντα υπήρχαν εξαιρέσεις. Τα κείμενα αποδεικνύουν ότι ορισμένοι αριστοκράτες και ευγενείς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή των κανόνων του ερωτικού παιχνιδιού.

«Η λυρική ποίηση του ΧΙΙου αιώνα αναφέρεται τόσο στους πόθους των ανδρών όσο και των γυναικών» αναφέρει η Γιάλομ

Ολοι οι συγγραφείς και τα κείμενα του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα αλλά και οι γάλλοι Μολιέρος, Ρακίνας, Φλωμπέρ, Κολέτ, Σαρτρ και Σιμόν ντε Μποβουάρ περνούν από ακτίνες λέιζερ στο βιβλίο της Γιάλομ η οποία πιστεύει ότι αυτή η ικανότητα να μιλάς πάντα για τον έρωτα και τα πάθη που τον κατακλύζουν είναι μια γαλλική ιδιαιτερότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι λέξεις τετ-α-τετ και ραντεβού είναι παγκόσμιες, αναφέρει σε ένα σημείο η Γιάλομ.

Η Μαίριλυν Γιάλομ διηύθυνε για χρόνια τις σπουδές για τις Γυναίκες και το Φύλο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Είναι συγγραφέας των έργων "H εποχή των καταιγίδων: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται", 1989, "Αδελφές εξ αίματος: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών"], 1995, "Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας", 1995, "Ιστορία της συζύγου", 2001, "H γέννηση της βασίλισσας του σκακιού”, 2004. Το 1992 της απονεμήθηκε από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος της Officier des Palmes Academiques.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ