Γιατί ο γιος του Τόλκιν μισεί τις ταινίες του Πίτερ Τζακσον

Ο Κρίστοφερ Τόλκιν, ο τελευταίος εν ζωή γιος του JRR Tolkien και ο άνθρωπος που έχει περάσει τις τελευταίες δεκαετίες, ταξινομώντας τα γραπτά του εμπνευστή της Μέσης Γης, έδωσε την πρώτη του συνέντευξη μετά από 40 χρόνια και δήλωσε ότι δε του αρέσουν καθόλου οι ταινίες του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Χόμπιτ.

Ο θεματοφύλακας της δουλειάς του Τόλκιν και ο άνθρωπος που ανέλαβε την ολοκλήρωση και δημοσίευση των Silmarillion και της 12τομης Ιστορίας της Μέσης Γης, μίλησε στη Le Monde, δίνοντας συνέντευξη για πρώτη φορά μετά το θάνατο του πατέρα του.

Η Le Monde, είχε δημοσιεύσει ένα μεγάλο και συναρπαστικό προφίλ του Κρίστοφερ Τόλκιν, διερευνώντας τη ζωή του και την εμμονή του με την ολοκλήρωση έργων του πατέρα του και τον κόσμο της Μέσης Γης.

Και ενώ στα λεγόμενά του είναι εμφανής η επιρροή του πατέρα του, η στάση του Κρίστοφερ Τόλκιν είναι πραγματικά αναζωογονητική σε μια εποχή που η χονδροειδής εμπορευματοποίηση δεν είναι μόνο αναμενόμενη, αλλά αποτελεί ουσιαστικά απαίτηση.

Απόσπασμα από τη Le Monde:

«Ο Τόλκιν έχει γίνει ένα τέρας, κατακρεουργημένο από την ίδια τη δημοτικότητά του και απορροφημένο από τον παραλογισμό της εποχής μας», δηλώνει ο Κρίστοφερ Τόλκιν. «Το χάσμα ανάμεσα στην ομορφιά και τη σοβαρότητα του έργου, με έχει κυριεύσει. Η εμπορευματοποίηση έχει μειώσει το φιλοσοφικό και αισθητικό αντίκτυπο της δημιουργίας σε μηδενικό. Υπάρχει μόνο μία λύση για μένα:.. Να στρέψω το βλέμμα μου μακριά.»

«Κατακρεούργησαν το βιβλίο, μετατρέποντάς το σε ταινία δράσης για νέους ηλικίας 15 έως 25 ετών» προσθέτει περίλυπος «Και φαίνεται ότι το Hobbit θα είναι το ίδιο είδος ταινίας»

Τα λόγια του Τόλκιν ανοίγουν μεγάλη συζήτηση. Τα βιβλία υπάρχουν ακόμα πρωτότυπα για όποιον ενδιαφέρεται και οι πωλήσεις τους ανέβηκαν κατακόρυφα μετά τις πρώτες ταινίες, ενώ η 12τομη ιστορία του Τόλκιν έχει ήδη πουλήσει μισό εκατομμύριο αντίτυπα, κατόρθωμα που σίγουρα βοηθήθηκε από την αύξηση της δημοτικότητάς τους που πηγάζει από τις ταινίες.

Ο Κρίστοφερ Τόλκιν πάντως από τη μεριά του κάνει τι μπορεί για να διατηρήσει την κληρονομιά του πατέρα του, ενώ πρόσφατα ανάγκασε Warner Bros να σταματήσει να κατασκευάζει κουλοχέρηδες με το έμβλημα Lord of the Rings, και όπως αναφέρει στο άρθρο είναι σε θέση να σταματήσει όλο αυτό το λούνα παρκ μόλις βγει και η τρίτη ταινία Χόμπιτ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ