Le Monde: Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προκαλεί ρωγμές στην ελληνική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Le Monde: Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προκαλεί ρωγμές στην ελληνική κυβέρνηση

Le Monde: Η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ προκαλεί ρωγμές στην ελληνική κυβέρνηση
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκτενές δημοσίευμα για τον «πολιτικό σεισμό» που προκαλεί στην ελληνική τρικομματική κυβέρνηση η υπόθεση Παπακωνσταντίνου φιλοξενεί η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Οπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, η εν λόγω υπόθεση με τη λίστα Λαγκάρντ «δηλητηριάζει την Αθήνα από τον Οκτώβριο του 2012, όταν αποκαλύφθηκε ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν αποτέλεσε αντικείμενο ερευνών, παρά τις υποσχέσεις διαδοχικών κυβερνήσεων για την πάταξη της φοροδιαφυγής».

«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ, που του παρέδωσε τον Οκτώβριο του 2010 η γαλλίδα ομόλογός του», συνεχίζει η Le Monde.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου «κατηγορείται ότι έσβησε τα ονόματα τριών μελών της οικογένειάς του. O νυν υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας αναγκάστηκε να ζητήσει νέο αντίγραφο από τις γαλλικές Αρχές, την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρήκε το USB-κλειδί το οποίο περιείχε το συγκεκριμένο έγγραφο».

Παρά το γεγονός ότι «τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού ζητούν τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για το ρόλο του κ. Παπακωνσταντίνου», ο ίδιος, όπως γράφει η εφημερίδα, «αρνείται τα πάντα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε δει τα 2.000 περίπου ονόματα που περιείχε η λίστα... ενώ δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποτελέσει εξιλαστήριο θύμα», της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Παράλληλα, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει πως η υπόθεση προκαλεί τριγμούς στην τρικομματική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας επιθυμούν ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να εξαντληθεί αποκλειστικά στο πρόσωπο του κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ την ίδια ώρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, «ζητεί να συμπεριληφθεί και ο κ. Βενιζέλος». Την ίδια ώρα, «η υπόθεση έχει ήδη συρρικνώσει την κυβέρνηση Σαμαρά: δύο βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς αποπέμφθηκαν από το κόμμα γιατί απαιτούσαν να ελεγχθεί και ο κ. Βενιζέλος».

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει πλέον 164 βουλευτές έναντι 179 που είχε τον περασμένο Ιούνιο», επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα.

Οσο για τον κ. Παπακωνσταντίνου, «ηττημένος στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, 51 ετών σήμερα, ενσαρκώνει στα μάτια των Ελλήνων τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τη χώρα από το 2010», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Monde.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ