Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας διαφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο για την εκκλησιαστική γη - iefimerida.gr

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας διαφωνεί με τον Αρχιεπίσκοπο για την εκκλησιαστική γη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πολύ σημαντική αλλά δύσκολα υλοποιήσιμη χαρακτηρίζει την πρόταση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για παροχή εκκλησιαστικής γης σε νέους ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μητροπολίτης τονίζει ότι «υπάρχουν δυσκολίες που προέρχονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, γι' αυτό και ο Μακαριότατος μιλάει για συνδρομή της Πολιτείας. Πρέπει, δηλαδή, να γίνουν τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Υποστηρίζει, ακόμη, ότι πρέπει να προσδιοριστεί ποια είναι η εκκλησιαστική περιουσία που δεν μπορεί να καταστεί εκμεταλλεύσιμη, αλλά να οριστούν και οι προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες πρέπει να δοθεί η περιουσία.

Αναφορικά με την ύπαρξη μεγάλων λογαριασμών κληρικών ο κ. Χρυσόστομος τόνισε «Δεν είναι καθόλου συμβατός ο πλουτισμός, αλλά μέχρι να αποδειχθεί του λόγου το αληθές κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για τίποτα. Μέχρι να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει πλουτισμός κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων δεν μπορούμε να γίνουμε κατήγοροι κανενός. Η Ιερά Σύνοδος ήδη έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της προς τις ελεγκτικές αρχές της χώρας, και προς την ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι αν υπάρχει κάτι επισήμως, θα κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών και από άποψη εκκλησιαστικής νομοθεσίας και από άποψη των ιερών κανόνων».

Εμφανίστηκε, επίσης, επιθετικός και απέναντι στη δράση της Χρυσής Αυγής σημειώνοντας ότι «Δεν μπορούμε να δίδουμε εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό κάλυμμα σε πολιτικές οι οποίες δεν σέβονται την Ελευθερία, τα θρησκευτικά δικαιώματα, τις διακρίσεις ή απορρίπτουν κάθε διαφορετικό από εμάς άνθρωπο, είτε ιδεολογικά, είτε θρησκευτικά, είτε πολιτικά. Η ακόμη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο κοινωνίας που δεν είναι συμβατό με το μοντέλο κοινωνίας και ανθρωπίνων σχέσεων που περιγράφονται από τον Χριστό μέσα στο Ευαγγέλιο».

Αναφερόμενος στο θέμα του χωρισμού Εκκλησίας-Πολιτείας, αλλά και σ' αυτό της μισθοδοσίας του κλήρου, ο κ. Χρυσόστομος σημείωσε:

« Για να μπορέσει να επιλυθεί όλο αυτό το κουβάρι, χρειάζεται να ξεκινήσει ένας διάλογος, μέσα από τον οποίο θα ξεκαθαρίσουμε αρχές και προϋποθέσεις και που θα οριοθετήσουμε πλέον ένα νέο πλαίσιο σχέσεων. Τι θα βγει, δεν το ξέρω. Αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαμορφωθεί η συζήτηση, επί τη βάση της υπαρχούσης νομοθετικής καταστάσεως. Αυτός ο διάλογος δεν μπορεί να είναι σύντομος. Αλλά και στην Ελλάδα συζητείται ως ιδέα επί πολλά χρόνια, αλλά κανείς δεν έχει ακόμη αποφασίσει να το αγγίξουμε. Εάν οι σημερινοί καιροί μας οδηγήσουν να πάρουμε αποφάσεις εν θερμώ ή χωρίς συστηματικό διάλογο, θα είναι εις βάρος του ενός εκ των δύο συνομιλητών. Θα είναι ένα αυτόματο διαζύγιο που δεν θα έχει καλά αποτελέσματα, ούτε για τους μεν ούτε για τους δε. Αλλά θα βγει ζημιωμένη η Εκκλησία, αν ο διάλογος αυτός δεν γίνει σωστά και συστηματικά. Πάντως, δεν είναι το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας η μισθοδοσία του κλήρου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ