Ο βιαστής της Πάρου «αλλάζει» το νόμο για τις δίκες αλλοδαπών χωρίς χαρτιά - iefimerida.gr

Ο βιαστής της Πάρου «αλλάζει» το νόμο για τις δίκες αλλοδαπών χωρίς χαρτιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η υπόθεση βιασμού της 15χρονης στην Πάρο που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο αναγκάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο θα δικάζονται όσοι δεν έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα και δηλώνουν ανήλικοι.

Ειδικότερα σε νέα διάταξη που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον κώδικα ναρκωτικών η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου θα διακριβώνεται από ιατροδικαστή εφόσον υπάρχουν αμφιβολίες για την ηλικία του.

Με αφορμή την υπόθεση του Πακιστανού δράστη της Πάρου ο οποίος υποστήριξε ότι είναι ανήλικος για να τύχει πιο ευνοϊκής μεταχείρισης το υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποίησε την πρόσφατη δέσμευση του υφυπουργού, Κώστα Καραγκούνη με συγκεκριμένη διάταξη.

Η διάταξη αυτή αναφέρει ότι «αν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ηλικία του κατηγορουμένου, ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας ή ο πταισματοδίκης ή ο ειρηνοδίκης που διενεργεί την προανάκριση ή οι ανακριτικοί υπάλληλοι, διατάσσουν διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ιατροδικαστή ή άλλον ειδικό πραγματογνώμονα, προκειμένου να διακριβωθεί η πραγματική ηλικία του κατηγορουμένου».

Η σχετική αιτιολογική έκθεση της νέας διάταξης επισημαίνει ότι «η εν λόγω ρύθμιση σκοπείται αναγκαία και αξιολογείται ως κατάλληλη για να εκπληρώνεται ο σκοπός της ποινικοσωφρονιστικής μεταχείρισης και να μην παραβιάζεται το αίσθημα δικαίου από την τυχόν αναληθή δήλωση ηλικίας των κατηγορουμένων, που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων, ενώ δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, αφενός διότι οι ιατροδικαστές ενεργούν στο πλαίσιο του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, αφετέρου οι πραγματογνώμονες διορίζονται και τώρα παγίως υπό των δικαστηρίων».

Με αφορμή τη νέα αυτή διάταξη ο κ. Καραγκούνης δήλωσε: «Έχει επανειλημμένως παρατηρηθεί, ότι όλο και περισσότεροι κατηγορούμενοι αλλοδαποί, που στερούνται ταξιδιωτικών και νομιμοποιητικών εγγράφων, όταν τους αποδίδονται κατηγορίες, δηλώνουν αναληθώς ότι είναι ανήλικοι, με σκοπό να επιτύχουν την ευεργετική ποινική και σωφρονιστική μεταχείριση που προβλέπεται από το νόμο. Η πολιτεία οφείλει να θέσει οριστικό τέλος σε παρόμοιες τακτικές και για το λόγο αυτό φέρνει την τροπολογία αυτή στη Βουλή».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ