Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει αύριο από τη Γη - iefimerida.gr

Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει αύριο από τη Γη

Δυνητικά επικίνδυνος αστεροειδής θα περάσει αύριο από τη Γη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο αστεροειδής Άποφις, ο οποίος είναι πιθανό να συγκρουστεί μελλοντικά με τον πλανήτη μας, θα περάσει αύριο σχετικά κοντά από τη Γη, δίνοντας μία ευκαιρία στους αστρονόμους να τον μελετήσουν και να υπολογίσουν με ακρίβεια τη μελλοντική τροχιά του.

Ο διαμέτρου 300 μέτρων αστεροειδής, έχει πιθανότητες να διασταυρωθεί με τη Γη το 2036, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις των επιστημόνων της NASA, οι οποίες ανατρέπουν τις προηγούμενες θεωρίες που υπολόγιζαν να συγκρουστεί με τη Γη το 2029.

Αρχικά οι πιθανότητες πρόσκρουσης είχαν θεωρηθεί ασυνήθιστα μεγάλες (από 1 στις 45 έως 1 στις 300), αλλά στη συνέχεια οι νέες μετρήσεις των αστρονόμων μείωσαν δραματικά αυτές τις πιθανότητες, αλλά δεν τις εκμηδένισαν. Ο αστεροειδής παραμένει στον κατάλογο των «δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών» που καταρτίζει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.

Ο 'Αποφις ανήκει στην οικογένεια των αστεροειδών Άτεν και επειδή η τροχιά του τον φέρνει συχνά κοντά στον Ήλιο, τα γήινα τηλεσκόπια «τυφλώνονται» και δεν μπορούν να τον παρακολουθήσουν καλά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα εμφανιστεί για λίγο στο νυχτερινό ουρανό την Τετάρτη και η διέλευσή του θα γίνει σε απόσταση περίπου 14,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Το 2029 όμως, προβλέπεται να περάσει πολύ πιο κοντά, μόλις στα 30.000 χλμ. από τον πλανήτη μας, ακόμα πιο κοντά και από τους τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους που βρίσκονται σε ύψος 36.000 χλμ.

Κατά την παρατήρησή του οι αστρονόμοι θα αναζητήσουν απαντήσεις σε δύο σημαντικά ερωτήματα, που αφορούν τη μάζα του και τον τρόπο περιστροφής του, καθώς και τα δύο επηρεάζουν την τροχιά του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ