Ποιος είναι ο "Mr Pink" που θησαύρισε με τα ελληνικά ομόλογα και θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο "Mr Pink" που θησαύρισε με τα ελληνικά ομόλογα και θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ

Ποιος είναι ο "Mr Pink" που θησαύρισε με τα ελληνικά ομόλογα και θέλει να αγοράσ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι ένας από τους 400 πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 1,3 δισ. δολάρια. Η γιαγιά του ήταν η δημιουργός της κούκλας Μπάρμπι, ο πατέρας του μεγαλοδικηγόρος. Ο Ντάνιελ Σεθ Λεμπ είναι ιδιοκτήτης του fund Third Point LLC που διαχειρίζεται κεφάλαια 10 δισ. δολάρια, έχει το 5,8% της Yahoo και θέλει να αγοράσει τον ΟΠΑΠ.

Ο κ. Λεμπ είναι γνωστός στις αγορές με το προσωνύμιο "Mr. Pink" από τον ομώνυμο χαρακτήρα της ταινίας "Reservoir Dogs", που στο τέλος παίρνει τα διαμάντια και εξαφανίζεται ενώ όλοι οι άλλοι συνεργοί του πεθαίνουν. Φημίζεται για τη «χρήση» των ΜΜΕ ως μοχλό πίεσης στις διοικήσεις των εταιρειών όπου είναι μέτοχος για να επιβάλλει τη δική του άποψη. Μέσω αυτής της δημόσιας πίεσης, ο Mr Pink εκπαραθύρωσε τον περασμένο Μάιο από τον διαδικτυακό κολοσσό Yahoo! τον νέο τότε διευθύνοντα σύμβουλο της, Σκοτ Τόμσον, αποκαλύπτοντας ότι δεν διαθέτει πτυχίο Πληροφορικής. Στη συνέχεια, ο Λεμπ μπήκε ο ίδιος στο διοικητικό συμβουλιο της Yahoo! και τον προηγούμενο Ιούλιο προώθησε για τη θέση του CEO την πρώην μηχανικό της Google, Μαρίσα Μάγιερ, όπως είχε γράψει το iefimerida.gr.

Το παρατσούκλι του ο κ. Λεμπ το επιβεβαίωσε και από τη διαχείριση της επικερδέστατης επένδυσης που έκανε πέρσι στα ελληνικά ομόλογα. Από τη διαχείριση αυτή, διαβάζουμε στο «Έθνος της Κυριακής», το Third Point κέρδισε πέρσι 500 εκατ. δολάρια ενώ όλο το 2012 το κερδοσκοπικό fund του κ.Λεμπ είχε απόδοση 25% την ώρα που τα περισσότερα hedge funds δεν δίνουν παραπάνω από 4-5% στους επενδυτές τους.

Αγόρασε υποτιμημένα ελληνικά ομόλογα

Τα υπερκέρδη του Mr Pink από το ελληνικό χρέος ήρθαν από την διορατική κίνησή του να διαθέσει ένα τεράστιο κομμάτι των κεφαλαίων του fund του (1 δισ. ευρώ) για να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Είχε διαπιστώσει ότι τα χρεόγραφα του ελληνικού δημοσίου ήταν πολύ υποτιμημένα, είχε δει ότι... ερχόταν η επαναγορά από το ελληνικό κράτος, και έσπευσε να τα αγοράσει με μέση τιμή αγοράς τα 17 λεπτά.

Έτσι, βρέθηκε να έχει στην κατοχή του ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,26 δισ. ευρώ. Και όταν τον Δεκέμβριο το Eurogroup ανακοίνωνε την επαναγορά των ελληνικών ομολόγων στο 33,8% της αξίας τους, ο Mr. Pink είχε κερδίσει κιόλας λεία εκατοντάδων εκατομμυρίων. Μάλιστα, γράφει το «Εθνος» ο Λεμπ κράτησε αρκετά ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρεί ότι θα του δώσουν αρκετό... ψωμί και στο μέλλον! Οι αναλυτές του θεωρούν ότι τα ελληνικά χρεόγραφα θα ανέβουν κατά 40% τον επόμενο χρόνο....

Από τις προβληματικές εταιρείες στα «προβληματικά» κράτη

Η πορεία του Λεμπ προς την «πρώτη κατηγορία» των πετυχημένων διεθνών κερδοσκόπων ξεκίνησε το 1995 όταν ίδρυσε την Third Point LLC με αρχικό κεφάλαιο 2,5 εκατ. δολάρια. Αρχικά, ασχολήθηκε με τις αναδιαρθρώσεις προβληματικών επιχειρήσεων -όπως αλλιώς λέγεται το σπάσιμο μιας επιχείρισης σε κομμάτια και το κέρδος από την πώληση των χρυσοφόρων τμημάτων της- αλλά μετά στράφηκε στον πολύ πιο επικερδή τομέα της διαχείρισης κρατικών χρεών.

Κάπως έτσι, δεκαεπτά χρόνια μετά, τα κεφάλαια που διαχειρίζεται έφτασαν στα 10 δισ., και ο ίδιος αγόρασε το... ρετιρέ του μεγαλύτερου ουρανοξύστη του Μανχάταν. Πρόκειται, διαβάζουμε, για ένα ολόκληρο οροφοδιαμέρισμα 1000 τετραγωνικών, με ιδιωτικό γυμναστήριο, κελάρι, μεγάλη πισίνα, δύο χαμάμ, σάουνα και σπα, και αίθουσα προβολών, συνολικής αξίας 45 εκατ. δολαρίων!

Ενδιαφέρον για ΟΠΑΠ

Τώρα, με την ελληνική κυβέρνηση να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία την πρόθεσή της να αποκρατικοποιήσει το 33% του ΟΠΑΠ το επόμενο τρίμηνο, ο Mr Pink ετοιμάζεται για το επόμενο "colpo grosso". Το fund του κ. Λεμπ είναι ένας από τους επτά μνηστήρες για την απόκτηση των μετοχών. Όπως αποκαλύπτει η ίδια η Third Point LLC στην τελευταία έκθεση τριμήνου της έχει στείλει αναλυτές της στην Αθήνα, για συνομιλίες με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με στόχο την εξαγορά του ΟΠΑΠ. Σύμφωνα με το «Έθνος», η εξαγορά του Οργανισμού, αν επικρατήσει στον διεθνή διαγωνισμό, θα γίνει από κοινού με άλλη εταιρεία που διαχειρίζεται λοταρίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ