Είναι δημοφιλή και έγιναν... κατά λάθος - iefimerida.gr

Είναι δημοφιλή και έγιναν... κατά λάθος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι συχνό φαινόμενο να βλέπετε μια ευρεσιτεχνία και να αναρωτιέστε γιατί δεν το είχατε σκεφτεί εσείς παλιότερα, αν και ήταν τόσο προφανές.

Κάπως έτσι θα πρέπει να αισθάνονται και όλοι όσοι χρησιμοποιούν -πολλές φορές και καθημερινά- τα παρακάτω αντικείμενα και προϊόντα, που έγιναν κατά... λάθος.

Πατατάκια

Έπρεπε να εμφανιστεί ένας ιδιότροπος θαμώνας στο εστιατόριο Moon's Lake House στη Νέα Υόρκη το 1853 για να... τηγανιστούν τα πρώτα πατατάκια. Ο σεφ Τζόρτζ Κραμ, είχε αγανακτήσει με έναν πελάτη που του ζητούσε πιο τραγανές τηγανιτές πατάτες και αποφάσισε να τις κόψει όσο λεπτότερες γινόταν, να τις τηγανίσει σε καυτό λίπος και να τις περιλούσει με αλάτι.

Πλαστελίνη

Το δημοφιλές παιχνίδι των παιδιών, προέκυψε από τη... συνεργασία δύο ειδικών που ήθελαν να παρασκευάσουν ένα καθαριστικό για ταπετσαρίες που δεν θα τις αλλοιώνει ή να τις ξεκολλάει.

Post-it

Τα κίτρινα χαρτάκια που έχουν πλέον κατακλύσει κάθε γραφείο, ήταν ιδέα του Αμερικανού επιστήμονα Άρθουρ Φράι, που χρησιμοποίησε μια κολλώδης ουσία με χαμηλές δυνατότητες που είχε κατασκευάσει ο χημικός της εταιρείας 3Μ Σπένσερ Σίλβερ. Σήμερα τα post-it πωλούνται σε πάνω από 100 χώρες.

Viagra

Όταν πριν από είκοσι περίπου χρόνια στη Βρετανία γινόντουσαν κλινικές δοκιμές ενός φαρμάκου για τη στηθάγχη, κανείς δεν περίμενε πως θα ανακαλυφθεί το διάσημο μπλε χαπάκι του... έρωτα.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα όχι μόνο κατανάλωναν όλα τα χάπια, αλλά ζητούσαν και παραπάνω με τους επιστήμονες να ανησυχούν για τα αποτελέσματά τους. Η λύση δόθηκε όταν έπειτα από πιέσεις των γιατρών, ομολόγησαν πως δεν έδωσαν καμία σημασία στην καρδιά τους, καθώς το χάπι τους προκαλούσε στύση.

Γρανίτα ξυλάκι

Πέρα από τις εφευρέσεις των γονιών για τα παιδιά τους, υπάρχει και μια από παιδί: είναι η ανακάλυψη της γρανίτας.

Συγκεκριμένα, το 1905, ο 11χρονος Φρανκ Έπερσον άφησε το ποτήρι με το αναψυκτικό του στην αυλή του σπιτιού του στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό που δεν περίμενε ήταν να πέσει η θερμοκρασία τόσο πολύ που το υγρό θα πάγωνε. 18 χρόνια μετά εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντάς την Popsicle.

Φούρνος μικροκυμάτων

Η σοκολάτα του μηχανικού ραντάρ Πέρσι Σπένσερ ήταν η αιτία να ανακαλυφθεί ο φούρνος μικροκυμάτων. Όταν πλησίασε κοντά σε ένα ραντάρ το κομμάτι της σοκολάτας έλιωσε μέσα σε τρία λεπτά αν και η θερμοκρασία περιβάλλοντος ήταν 3 βαθμοί Κελσίου.

Αργότερα, μαζί με συνεργάτες του πραγματοποίησαν το ίδιο πείραμα με ένα κομμάτι βούτυρο και είδαν ότι τα ραδιοσήματα του ραντάρ παρήγαγαν θερμότητα, για να ξεκινήσουν την κατασκευή του πρώτου φούρνου μικροκυμάτων.

Νιφάδες δημητριακών

Προϊόν γιατρών είναι οι νιφάδες δημητριακών όσο και αν σας φαίνεται περίεργο. Οι αδερφοί Τζον Χάρβι και Γουίλ Κέλογκ προσπάθησαν να παρασκευάσουν ειδικά γεύματα για τους ασθενείς που νοσηλεύονταν σε σανατόριο του Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όταν θέλησαν να φτιάξουν φύλλα ζύμης με βρασμένο σιτάλευρο που είχε ξεμείνει σε μια κατσαρόλα για μέρες, είδαν ότι το μείγμα έσπαγε και έτσι αποφάσισαν να ψήσουν τα κομματάκια στο φούρνο και να τα σερβίρουν στους ασθενείς, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν.

Πενικιλίνη

Το διασημότερο όλων των κατά λάθος εφευρέσεων είναι η πενικιλίνη, την οποία παρατήρησε για πρώτη φορά το 1928 ο Σερ Αλεξάντερ Φλέμινγκ, καθώς μελετούσε τα βακτήρια του γένους Staphylococcus που προκαλούσαν τροφικές δηλητηριάσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ