Ο Εconomist κοροϊδεύει τον Ομπάμα, τον ντύνει Γάλλο με μπερέ και μπαγκέτα - iefimerida.gr

Ο Εconomist κοροϊδεύει τον Ομπάμα, τον ντύνει Γάλλο με μπερέ και μπαγκέτα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το έγκυρο βρετανικό περιοδικό The Economist δεν αγαπάει τους φόρους στους πλουσίους που θα βάλει ο Μπάρακ Ομπάμα. «Εντυσε» λοιπόν τον Αμερικανό Πρόεδρο με γαλλική φορεσιά: μπερέ, μπλουζάκι μαρινιέρ και μπαγκέτες στο χέρι ο Μπαράκ Ομπάμα διακωμωδείται από το βρετανικό οικονομικό περιοδικό ως μιμητής του Φρανσουά Ολάντ, ο άνθρωπος δηλαδή που θα διώξει τους πλούσιους από τις ΗΠΑ αφού θέλει να τους φορολογήσει για να αποφύγει τον δημοσιονομικό γκρεμό.

Με τίτλο «Η Αμερική γίνεται Ευρώπη» το περιοδικό The Economist επικρίνει τον Μπαράκ Ομπάμα για τις αποφάσεις που πήρε να φορολογήσει τους πλούσιους για να γλυτώσει τη μεσαία τάξη. Με το δημοσίευμα αυτό οι βρετανοί βρίσκουν ευκαιρία να καθυβρίσουν τους Γάλλους τους οποίους περιφρονούν για πολλά, αλλά κυρίως γιατί ασκούν κοινωνική πολιτική εις βάρος των υψηλών εισοδημάτων και πλουσίων!

Πρόσφατα το The Economist είχε επιτεθεί προσωπικά στον Φρανσουά Ολάντ αποκαλώντας τον «έναν άνθρωπο επικίνδυνο» και του καταμαρτυρούσε ότι αγνοεί την βαρύτητα της οικονομικής κατάστασης.

Τα ίδια λέει τώρα για τον Μπαράκ Ομπάμα.

Τι έκανε ο Ομπάμα εναντίον των πλουσίων

Η συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» έλαβε το πράσινο φως πρώτα από τη Γερουσία και στη συνέχει από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την πρώτη μεγάλη νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στη δεύτερη θητεία του, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προεκλογικά υποσχεθεί ότι θα φορολογήσει αυστηρότερα τους πλουσιότερους Αμερικανούς, κάτι που πετυχαίνει η συμφωνία η οποία προβλέπει τη διατήρηση των φοροαπαλλαγών για όσους Αμερικανούς κερδίζουν τον χρόνο λιγότερα από 400.000 δολάρια και για όσα νοικοκυριά κερδίζουν λιγότερα από 450.000 δολάρια.

Η συμφωνία εγκρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων κι ενώ πλησίαζε η ώρα για το άνοιγμα των αγορών που εάν έβρισκαν τις ΗΠΑ χωρίς να έχουν βάλει τάξη στα χαοτικά δημοσιονομικά τους, δεν θα αντιδρούσαν με οίκτο. Η αβεβαιότητα κυριαρχούσε μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας και εν τέλει η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή με 257 «ναι» και 167 «όχι», εν αντιθέσει με τη Γερουσία που πέρασε σχεδόν ομόφωνα με 89 «ναι» και 8 «όχι». Τα νέα για την υπερψήφιση των μέτρων για την αποφυγή του δημοσιονομικού βαράθρου προκάλεσαν ράλι στις αγορές, με τον Hang Seng να καταγράφει κέρδη 2,1% και τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Eurofirst 300, 1,88%.

«Κάνουμε το σωστό»

Ο Μπαράκ Ομπάμα λίγο πριν υπογράψει το ψηφισμένο νομοσχέδιο και επιστρέψει στη Χαβάη για το υπόλοιπο των χριστουγεννιάτικων διακοπών του, δήλωσε: «Θα υπογράψω τον νόμο που αυξάνει τους φόρους για το πλουσιότερο 2% των Αμερικανών και αποτρέπει την αύξηση των φόρων για τη μεσαία τάξη. Υπάρχει ένας δρόμος μπροστά εάν δεν εστιάζουμε στις πολιτικές διαφορές και κάνουμε αυτό που είναι σωστό για τη χώρα».

Εκτός όμως από την αύξηση των φόρων εισοδήματος για τους πλουσιότερους Αμερικανούς, η οποία θα εξοικονομήσει συνολικά 620 δισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια, ο νέος νόμος ρυθμίζει μια σειρά από θέματα που έχουν σχέση με τη φορολογία και τις δημόσιες δαπάνες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το μόνο φοροαπαλλακτικό μέτρο της κυβέρνησης Μπους που δεν διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα είναι η παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί Αμερικανοί θα παρατηρήσουν μια σχετικά μικρή αύξηση της φορολογίας τους, όχι όμως τόσο μεγάλη όσο θα ήταν χωρίς τη συμφωνία. Επιπλέον προβλέπεται η επέκταση κατά ένα έτος της χορήγησης επιδόματος και της υγειονομικής κάλυψης για περίπου 2 εκατομμύρια ανέργους. Οσον αφορά στις περικοπές των δημόσιων δαπανών ο νέος νόμος προβλέπει ότι οι περικοπές στην Αμυνα και σε άλλα προγράμματα εσωτερικής πολιτικής που θα έφταναν τα 109 δισ. δολάρια θα επανεξεταστούν σε δύο μήνες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Αποφεύχθηκε τρύπα τουλάχιστον 600 δισ. δολαρίων στην αμερικανική οικονομία.

Φοροαπαλλαγές για Αμερικανούς με εισοδήματα μικρότερα των 400.000 δολαρίων και για όλα τα νοικοκυριά με εισοδήματα μικρότερα των 450.000.

Τα πλούσια εισοδήματα φορολογούνται πλέον με 39,6% από 35%.

Περίπου 620 δισεκατομμύρια δολάρια σε μία δεκαετία θα εξοικονομηθούν από τη φορολόγηση των πλουσίων.

Στο 40%, από 35% που ήταν, ανεβαίνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας για ακίνητα αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ανά ζευγάρι.

Επεκτείνει τις ασφαλιστικές παροχές για 2 εκατομμύρια ανέργους κατά ένα έτος.

Επόμενη μάχη το «ταβάνι» του χρέους

Τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας μετά την ψήφιση της συμφωνίας για τον δημοσιονομικό γκρεμό απομακρύνονται, όμως η ευφορία δεν θα κρατήσει για πολύ, αφού σε δύο μήνες θα πρέπει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα να βρει λύση στο άλλο μεγάλο θέμα του «ταβανιού του χρέους». Η πολιτική μάχη για την επίλυση του προβλήματος του χρέους των ΗΠΑ, το οποίο πλέον έφτασε τα 16,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, αναμένεται να είναι λυσσαλέα, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να χάσουν και τον δεύτερο γύρο.

Ο προβληματισμός για το «ταβάνι του χρέους», το όριο του χρέους δηλαδή το οποίο το έφτασαν οι ΗΠΑ επισήμως τη Δευτέρα, έχει ήδη ξεκινήσει και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έριξε κιόλας το πρώτο του βέλος λέγοντας «δεν θα δεχθώ διαπραγματεύσεις για την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους» και ζήτησε από τους Ρεπουμπλικάνους «λιγότερο δράμα» στις μελλοντικές τους διαπραγματεύσεις.

Μάλιστα τόνισε: «Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τους λογαριασμούς τους οποίους ήδη έχουμε επωμισθεί. Εάν το Κογκρέσο αρνηθεί να δώσει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ τη δυνατότητα να πληρώσουμε εγκαίρως τους λογαριασμούς μας, οι συνέπειες για ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταστροφικές, πολύ χειρότερες από αυτές του ''δημοσιονομικού γκρεμού''».

Επιπλέον η συμφωνία δεν έκανε τίποτα για να επιλύσει το πρόβλημα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, για το οποίο φαίνεται ότι ανησυχεί ιδιαίτερα η Κίνα, η οποία χθες μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua προειδοποίησε τις ΗΠΑ να θέσουν υπό έλεγχο τα ελλείμματά τους γιατί πλέον δεν είναι αντιμέτωπες με έναν «δημοσιονομικό γκρεμό», αλλά με μια «δημοσιονομική άβυσσο». Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του αποθέματος συναλλάγματος της Κίνας που ανέρχεται σε 3,3 τρισ. δολάρια είναι στο αμερικανικό νόμισμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ