Έρχονται τα πρώτα smartphones με το ανοικτό λειτουργικό Tizen από την Samsung - iefimerida.gr

Έρχονται τα πρώτα smartphones με το ανοικτό λειτουργικό Tizen από την Samsung

Έρχονται τα πρώτα smartphones με το ανοικτό λειτουργικό Tizen από την Samsung
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κάτι τρέχει με τα ανοικτού κώδικα λειτουργικά συστήματα για smartphones. Μετά την ανακοίνωση του Ubuntu for Phones, η Samsung δηλώνει ότι θα κυκλοφορήσει το 2013 και έξυπνα κινητά με ένα άλλο λειτουργικό σύστημα με βάση το Linux, το Tizen.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Linux Inside, το Tizen γεννήθηκε από τις στάχτες του πολλά υποσχόμενου Meego της Nokia και της Intel, που με τη σειρά του βασιζόταν στο Maemo. Όταν η Nokia έκανε τη μεγάλη στροφή προς τα Windows Phone, πετώντας από το παράθυρο δουλειά πολλών ετών με το Maemo/Meego, εμφανίστηκε το Tizen, μια σύμπραξη της Intel με τη Samsung αυτή τη φορά. Η μία έβαλε το Meego, η άλλη το δικό της Bada και εγένετο Tizen.

Πρίν από ένα χρόνο περίπου που έγιναν όλα αυτά η κίνηση της Samsung να παρατήσει το Bada για το Tizen φαινόταν ακατανόητη. Βέβαια, οι ψύχραιμοι παρατηρητές σημείωναν από τότε ότι η κορεατική εταιρεία ήθελε το Tizen ως αντίβαρο στο Android (και στην Google που εξαγόρασε την Motorola) αλλά και για να αξιοποιήσει την πολύ μεγάλη κληρονομιά που άφησε το Meego στον τομέα του car computing...

Η πρώτη έκδοση του Tizen, το Tizen 1, κυκλοφόρησε τον Μάιο αλλά απευθυνόταν περισσότερο σε προγραμματιστές και hackers που ενδιαφέρονται να το δοκιμάσουν. Τώρα η Samsung έβγαλε μια λιτή ανακοίνωση που μας πληροφορεί ότι οι πρώτες συσκευές smartphone με Tizen θα κυκλοφορήσουν το 2013.

Κι αν όλα αυτά φαίνονται κάπως θεωρητικά σχέδια, να σημειωθεί ότι στο Tizen Foundation συμμετέχουν -εκτός της Intel και της Samsung- και πολύ γνωστές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας όπως η γιαπωνέζικη NTT Docomo αλλά και η Vodafone....

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ