Ποδόσφαιρο: Ο μεγάλος τροφοδότης του ευρωπαϊκού νεοναζισμού - iefimerida.gr

Ποδόσφαιρο: Ο μεγάλος τροφοδότης του ευρωπαϊκού νεοναζισμού

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανθίζουν τα νεοναζιστικά στοιχεία στους ευρωπαϊκούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους με την συνένοχη σιωπή των διοικούντων – ένα φαινόμενο που υπήρχε ανέκαθεν, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια μοιάζει να λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις...

Θορυβημένες είναι οι αρμόδιες αρχές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για το ολοένα διογκούμενο φαινόμενο της ανάπτυξης νεοναζιστικών θυλάκων στους κόλπους ποδοσφαιρικών κλαμπ, ένα όχι και τόσο καινούργιο φαινόμενο, το οποίο ωστόσο προκαλεί έντονες ανησυχίες λόγω των διαστάσεων που μοιάζει να λαμβάνει εδώ και μερικά χρόνια με την απροκάλυπτη πλέον δράση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο των απανταχού ακροδεξιών οργανώσεων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Velle, χθες Τετάρτη 2-01-2013, η επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Πολιτείας του Βραδεμβούργου στη Γερμανία, Βινφριντε Σράιμπερ, κάλεσε επίσημα τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους να αρχίσουν να λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπ' όψη τους το πρόβλημα της ανάπτυξης στους κόλπους τους επικίνδυνων εξτρεμιστικών νεοναζιστικών οργανώσεων:

«Οι διοικούντες τους συλλόγους και οι κάθε είδους αρμόδιοι έχουν μέχρι στιγμής φανεί διστακτικοί, καθώς θεωρούν ότι ο αθλητισμός είναι α-πολιτικός», δηλώνει η ίδια προειδοποιώντας πως νεοναζιστικά στοιχεία εμπλέκονται ενεργά στον επηρεασμό φιλάθλων μέσα στους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, τους οποίους εκμεταλλεύονται για λόγους προπαγάνδας και προσηλυτισμού νέων μελών.

Στο δημοσίευμα ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαφοροποίηση της χρησιμοποιούμενης μεθοδολογίας σε σχέση με εκείνη της δεκαετίας του 1990, καθώς οι «ιδεολογικοί επηρεαστές» δεν είναι άμεσα εντοπίσιμοι και αναγνωρίσιμοι, όπως άλλοτε: «ο εντοπισμός τους γίνεται ολοένα δυσκολότερος, εφόσον δεν φέρουν τα ίδια εμφανισιακά γνωρίσματα».

Οι ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν μεταμορφωθεί: δεν είναι πια οι παρίες του κοινωνικού συστήματος. Απεναντίας, προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες τέτοια άτομα διεισδύουν ακόμη και στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια ποδοσφαιρικών συλλόγων.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό θεωρεί η Σράιμπερ το γεγονός ότι πολλά νεοναζιστικά στοιχεία διατηρούν στενούς δεσμούς με μεγάλες εταιρείες security – μία σχέση την οποία χαρακτηρίζει επικίνδυνη και στοχεύουσα στον εκφοβισμό.

Η ανησυχία της όμως δεν περιορίζεται στην περιφέρεια του αθλήματος, αλλά και στην καρδιά αυτού, καθώς ολοένα και περισσότεροι αθλητές αναλαμβάνουν χρέη ιδεολογικών κατευθυντήρων και μάλιστα από την πιο επικίνδυνη θέση, εκείνη του προτύπου, του παραδείγματος προς μίμηση.

Στην Πολιτεία του Βραβεμβούργου αυτό το ζήτημα συζητείται πλέον δημοσίως, ακόμη και σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια, κάτι που η Σράιμπερ θα ήθελε να δει να συμβαίνει σε ολόκληρη τη γερμανική επικράτεια και στην Ευρώπη, ειδικότερα εκεί όπου η ανάπτυξη νεοναζιστικών στοιχείων παρουσίαζει εμφανή άνθιση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ