Κροίσοι στην κρίση - Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου - iefimerida.gr

Κροίσοι στην κρίση - Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου

Κροίσοι στην κρίση - Αυτοί είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί η Ευρώπη να βουλιάζει στην κρίση, όμως η ελίτ δε φαίνεται να πτοείται, αφού οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου, όχι μόνο δεν μείωσαν τα κέρδη τους αλλά είδαν την περιουσία τους να αυξάνεται σημαντικά μέσα στη χρονιά που πέρασε.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος, από τους 100 δισεκατομμυριούχους της λίστας του Bloomberg, μόνο 16 είχαν ζημία κατά το περασμένο έτος, ενώ σύμφωνα με τον δείκτη «Bloomberg Billionaires», η συνολική περιουσία των 100 πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, αυξήθηκε κατά 183 δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα χρόνο, φτάνοντας το 1,4 τρισεκατομύριο ευρώ.

Οι κλάδοι που φαίνεται να αποδίδουν περισσότερο είναι κυρίως τηλεπικοινωνίες και λιανεμπόριο και όσοι απασχολούνται σε αυτούς τους τομείς βρίσκονται στην κορυφή της λίστας. Συγκεκριμένα την πρώτη θέση στη λίστα κατέχει για μία ακόμη φορά ο Μεξικάνος μεγιστάνας τηλεπικοινωνιών, Κάρλος Σλιμ Χελου με περιουσία 57 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακολουθεί ο Μπιλ Γκειτς της Microsoft, με 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ο οποίος πλέον ασχολείται κυρίως με φιλανθρωπίες, ενώ τρίτος στη λίστα είναι ο ιδρυτής των Zara Αμάντσιο Ορτέγκα, που είδε τη περιουσία του να αυξάνεται κατά 63% το 2012, φτάνοντας συνολικά τα 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων υπήρξαν και μερικές νέες εμφανίσεις, όπως η Ντίρκα Καμάργκο, η οποία έχει τις σαγιονάρες Havaiana, με περιουσία 11 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ νέα προσθήκη στη λίστα είναι και ο Τουρκικής καταγωγής, 40χρονος Χαμντί Ουλουκάγια, ο οποίος έκανε την τύχη του στις ΗΠΑ πουλώντας το ελληνικό γιαούρτι Chobani (Τσοπάνης).

Στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη υπάρχουν και ελληνικές συμμετοχές οι οποίες αν και δεν βρίσκονται στην πρώτη εκατοντάδα η περιουσία τους σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητη. Ο πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με το Bloomberg, είναι ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, στέλεχος της πολυεθνικής Glencore με περιουσία 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ η οποία τον κατατάσσει στην 418η θέση παγκοσμίως, ενώ ακολουθούν ο Σπύρος Λάτσης στη θέση 464 με 2 δισεκατομμύρια ευρώ και ο Φίλιππος Νιάρχος στη θέση 491 με περιουσία 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τη λίστα του Bloomberg αυτοί είναι οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο, οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται και η περιουσία τους:

Κάρλος Σλιμ Χελού – τηλεπικοινωνίες (America Movil), 57 δισεκατομμύρια ευρώ
Μπιλ Γκέιτς – υπολογιστές (Microsoft), 47,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Αμάντσιο Ορτέγκα – ρούχα (Zara), 43,6 δισεκατομμύρια ευρώ
Γουόρεν Μπάφετ – επενδύσεις (Berkshire Hathaway), 36,3 δισεκατομμύρια ευρώ
Ίνγκβαρ Κάμπραντ – έπιπλα (ΙΚΕΑ), 32,5 δισεκατομμύρια ευρώ
Τσαρλς Κοχ – πετρέλαιο (Koch Industries), 31 δισεκατομμύρια ευρώ
Ντέιβιντ Κοχ – πετρέλαιο (Koch Industries), 31 δισεκατομμύρια ευρώ
Λάρι Έλισον – λογισμικό (Oracle Corporation), 30 δισεκατομμύρια ευρώ
Μπερνάρ Αρνό – είδη πολυτελείας (Louis Vuitton, Moet, Henessy, Bulgari, Dior), 21,9 δισεκατομμύρια ευρώ
Πρίγκιπας Αλουαλίντ Μπιν Ταλάλ αν Σαούντ – επενδύσεις (Kingdom Holding), 21, 8 δισεκατομμύρια ευρώ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ