Πετάμε στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνους τροφίμων κάθε χρόνο - iefimerida.gr

Πετάμε στα σκουπίδια 1,3 δισ. τόνους τροφίμων κάθε χρόνο

Πετάμε στα σκουπίδια 1
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), κάτι που ισοδυναμεί με 1,3 δισ. τόνους τροφίμων, την ίδια στιγμή που υποσιτίζονται πάνω από 850 εκατομμύρια άνθρωποι.

Αυτή η έρευνα του FAO, όπως έχει αναφέρει το iefimerida.gr σε παλιότερο άρθρο, έρχεται να καταρρίψει την ευρύτατα διαδεδομένη θεωρία ότι το διατροφικό σύστημα δε παράγει αρκετά έτσι ώστε να τραφεί ολόκληρος ο κόσμος .

«Πρωταθλητές» στη σπατάλη τροφίμων, είναι οι ΗΠΑ και η Βρετανία, στις οποίες ΗΠΑ μόνο το διάστημα μεταξύ της Ημέρας των Ευχαριστιών και της Πρωτοχρονιάς, αγοράστηκαν πέντε εκατομμύρια τόνοι οι οποίοι δε καταναλώθηκαν και κατέληξαν στα σκουπίδια, ενώ μέσα σε ένα έτος καταλήγουν περίπου 34 εκατομμύρια τόνοι φαγητού στα σκουπίδια από τα αμερικανικά νοικοκυριά, ενώ και η Βρετανία σπαταλά μεγάλες ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια, με 74 εκατομμύρια κρεατόπιτες να κατέληξαν στα σκουπίδια μετά τα Χριστούγεννα.

Για να γίνει κατανοητή η μεγάλη αντίθεση που υπάρχει μεταξύ ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, αρκεί να αναφέρουμε ότι στην υποσαχάρια Αφρική, όπου περισσότεροι από 265 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, οι αγρότες χάνουν το 40% της παραγωγής τους, λόγω της μούχλας, των εντόμων και των καταστροφών, με αποτέλεσμα να αγωνίζονται για να περισώσουν ότι μπορούν, με αποτέλεσμα περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι φρούτων, λαχανικών, κρέατος και γάλακτος να καταστρέφονται σύμφωνα με τον FAO.

Παράλληλα στις ανεπτυγμένες χώρες, το μεγαλύτερο ποσοστό τροφίμων που πετιέται, δε βρίσκεται στο τομέα της παραγωγής, αλλά της κατανάλωσης , με αποτέλεσμα οι απώλειες τροφίμων να εντοπίζονται σε τεράστια ποσοστά στην κατανάλωση νοικοκυριών και εστιατορίων, καθώς και στις εγκαταστάσεις παροχής υπηρεσιών εστίασης, με συνέπεια το ένα τρίτο περίπου των τροφίμων που παράγεται στις ανεπτυγμένες χώρες να πετιέται. Παρόλα αυτά, ακόμα και στις ανεπτυγμένες χώρες εντοπίζονται μεγάλες απώλειες στη γεωργική παραγωγή, με παράδειγμα την Ιταλία, στην οποία το 2009 το 3,25% της γεωργικής παραγωγής έμεινε στα αζήτητα.

Συγκρίνοντας μερικά στοιχεία, μπορούμε να κατανοήσουμε το εύρος του ζητήματος, όταν στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας το 30% των τροφίμων που προορίζεται για κατανάλωση χάνεται , ενώ στην Ευρώπη 89 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο.

Με δεδομένο το πρόβλημα του υποσιτισμού που υπάρχει, θα μπορούσε να πεί κανείς ότι είναι απαράδεκτο οι βιομηχανικές χώρες να πετάνε κάθε χρόνο στα σκουπίδια 222 εκατ. τόνους τροφίμων την ίδια στιγμή που η επιστιστιστική βοήθεια που δίνετια στην υποσαχάρια Αφρική είναι 230 εκατ. τόνοι φαγητού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ