Με βροχή πεφταστεριών ξεκίνησε το 2013 - Τεταρτίδες στον νυχτερινό ουρανό - iefimerida.gr

Με βροχή πεφταστεριών ξεκίνησε το 2013 - Τεταρτίδες στον νυχτερινό ουρανό

Με βροχή πεφταστεριών ξεκίνησε το 2013 - Τεταρτίδες στον νυχτερινό ουρανό
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, οι Τεταρτίδες (Quadrantids) κατακλύζουν τον νυχτερινό ουρανό με διάττοντες αστέρες, η βροχή των οποίων θα κρατήσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, ενώ η κορύφωσή της θα είναι τα χαράματα της 3ης Ιανουαρίου.

Καιρού επιτρέποντος, οι Τεταρτίδες θα είναι ορατές στον νυχτερινό ουρανό, ενώ στο αποκορύφωμά τους θα φτάσουν από 40 έως και 120 μετέωρα την ώρα. Επίσης έχουν σύντομη διάρκεια στη φάση της αποκορύφωσής τους (περίπου δύο ώρες) και γενικά διακρίνονται από ευμεταβλητότητα στην έντασή τους.

Η ονομασία και η αρχική προέλευση των συγκεκριμένων πεφταστεριών ήταν από έναν αστερισμό που δεν υπάρχει πια, τον Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς, ονομασία που πήρε από ένα αρχαίο αστρονομικό εργαλείο. Πλέον η πηγή προέλευσης των συγκεκριμένων μετεώρων είναι πιθανότατα ο αστερισμός του Βοώτη.

Οι αστρονόμοι δεν είναι σίγουροι ποιος ήταν ο διερχόμενος κομήτης, ο οποίος άφησε πίσω του την ουρά σκόνης και σωματιδίων, ωστόσο πιστεύεται ότι πρόκειται για τον κομήτη 2003 ΕΗ1, που παρατήρησαν πρώτοι οι Κινέζοι, Ιάπωνες και Κορεάτες αστρονόμοι το 1490.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ