Τα 100 εκατ. για ανταλλακτικά των F-16, ο Βασιλάκος και η Λίστα Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Τα 100 εκατ. για ανταλλακτικά των F-16, ο Βασιλάκος και η Λίστα Λαγκάρντ

Τα 100 εκατ. για ανταλλακτικά των F-16
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που κόβονται μισθοί και συντάξεις, η τρικομματική κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει από το ψυγείο μια προμήθεια του υπουργείου Άμυνας που χρονίζει. Περιέργως, το θέμα άπτεται της... λίστας Λαγκάρντ σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.

Πρόκειται για την προμήθεια ανταλλακτικών για τους κινητήρες των F-16. Το πρόγραμμα έχει προϊστορία από την κυβέρνηση Καραμανλή, όταν το προωθούσε ο τότε υπουργός Άμυνας και νυν Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, θυμίζει σήμερα η εφημερίδα «Το Έθνος». Τότε έμεινε στο ράφι γιατί αντέδρασε ο κατά γενική ομολογία αδιάφθορος γενικός διευθυντής εξοπλισμών -τότε- Βαγγέλης Βασιλάκος (στη φωτογραφία δεξιά με τον κ.Βενιζέλο).

Ο κ.Βασιλάκος, σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας, έλεγε ότι η συγκεκριμένη προμήθεια δεν ήταν «καθαρή» γιατί θα την έπαιρναν ουσιαστικά «εγχώριοι αντιπρόσωποι». Τότε, υπερίσχυσε η γνώμη του κ.Βασιλάκου και η προμήθεια σταμάτησε. Στη συνέχεια, επί υπουργίας Βαγγέλη Βενιζέλου, ο γενικός διευθυντής αντικαταστάθηκε από τον Δ.Γεωργιόπουλο. Στο υπουργείο Άμυνας έλεγαν ότι η πιάτσα των αμυντικών εξοπλισμών έκανε ένα μεγάλο «ουφ» ενώ ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος είχε πλέξει το εγκώμιο του Βασιλάκου: «ένας λόγος που ήθελα να παραταθεί η παραμονή σου στο υπουργείο, στη θέση του γενικού διευθυντή της ΓΔΑΕΕ, είναι το γεγονός ότι από πάρα πολλούς παράγοντες άκουγα πως έπρεπε να φύγεις. Οσο το άκουγα αυτό τόσο εδραιωνόταν η πεποίθηση ότι έπρεπε να μείνεις».

Κατά την αποχώρησή του ο κ.Βασιλάκος είχε καταγγείλει ότι δέχθηκε απειλές και είχε καταφερθεί και κατά των δημοσιογράφων «Εγώ μπορώ να πω ονόματα. Εχει καμιά σημασία να αναβιβάσω τον οποιονδήποτε παρασιτούντα ή αλιτήριο στο επίπεδο του υπουργείου; Καμία απολύτως κατά τη γνώμη μου» είπε και συνέχισε: «"Εντάξει, θα τα πάρεις και εσύ", έλεγαν κάποιοι· Δεν τα πήρα. Είναι φιλοσοφία ζωής, είναι στάση ζωής. Λοιδορήθηκα με αισχρό τρόπο. Δέχθηκα απειλές. Υπέκυψα; Οχι. Και διαβεβαιώνω όλους αυτούς τους αλιτήριους και παρασιτούντες που είπα πριν, ότι δεν θα υποκύψω και στο μέλλον».

Ένα από τα πρόσωπα που κινούνταν στην πιάτσα των εξοπλισμών αλλά και με άνεση στο υπουργείο Άμυνας ήταν ο σύζυγος της εξαδέλφης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Ανδρέας Ρωσσώνης, το όνομα του οποίου όπως φάνηκε είχε αφαιρεθεί από τη Λίστα Λαγκάρντ. Ο Ρωσσώνης ήταν ένα από τα πρόσωπα που δεν πέρασαν καλά επί Βασιλάκου. Στη προμήθεια των ιταλικών μεταγωγικών αεροσκαφών C-27J, την αντιπροσώπευση των οποίων είχε αναλάβει ο Θόδωρος Ασημακόπουλος (συνεργάτης του Τσοχατζόπουλου και ο άνθρωπος που έφερε τον Λαυρεντιάδη κοντά στο ΠΑΣΟΚ), η Πολεμική Αεροπορία διαπιστώνει προβλήματα. Ο Βασιλάκος επιβάλλει ρήτρες καθυστέρησης και το δίδυμο Ρωσσώνης-Ασημακόπουλος κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να παραληφθούν τα αεροσκάφη, όπως και γίνεται. Κανείς δεν έμαθε τι απέγινε με τις ρήτρες. Σήμερα πάντως, πετάει μόνο ένα C-27J από τα 12 της παραγγελίας.

Τώρα, επί τρικομματικής κυβέρνησης το πρόγραμμα για τα ανταλλακτικά των F-16... αποψύχθηκε και οι εγχώριοι αντιπρόσωποι θα κόψουν χαρούμενοι τη βασιλόπιτά τους...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ