Η επιστολή των 16 τραντάζει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Η επιστολή των 16 τραντάζει κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ανοιχτή επιστολή χθες των 16 πράσινων βουλευτών -πολιτικά παιδιά του Ευάγγελου Βενιζέλου οι περισσότεροι- προς τον πρωθυπουργό επανέφερε στο προσκήνιο τις εσωκομματικές συγκρούσεις του παρελθόντος, επιβεβαιώνοντας και τη στροφή πλέον των βλεμμάτων στην επόμενη μέρα. Η επιχείρηση-"μασάζ" των βουλευτών και η προσπάθεια να μην κατατεθεί και να μη δοθεί στη δημοσιότητα η επιστολή ξεκίνησε από νωρίς χθες το πρωί, καθώς η πληροφορία είχε διαρρεύσει απο την προηγούμενη νύχτα. Στην επιχείρηση "μετανόησης" πρωτοστάτησαν μέλη του προεδρείου της ΚΟ, οι κ.κ. Έξαρχος και Πρωτόπαπας, οδηγώντας τελικώς στην αλλαγή του κειμένου (που είχε ως βασικό συντάκτη τον Κ. Καρτάλη), αλλά και στη μείωση των υπογραφών που κάποια στιγμή έφταναν τις 25. Στις πρώτες κρούσεις, άλλωστε, οι βουλευτές απαντούσαν θετικά, αλλά δίσταζαν να βάλουν την υπογραφή τους, καθώς το αρχικό κείμενο ήταν πολύ πιο αιχμηρό -θίγοντας κατά πληροφορίες την προώθηση αποκρατικοποιήσεων χωρίς διακρίσεις και την αποτυχία των μέτρων- από αυτό που τελικά κατατέθηκε λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή από την Τόνια Αντωνίου.

Μετά την παράδοση της επιστολής, πάντως, κυβερνητικοί κύκλοι είχαν, λόγω του "στρογγυλέματος" στη γραφή, την ευκαιρία να μιλούν για "αυτονόητα πράγματα" που δεν τίθενται καν υπό συζήτηση, μην κατανοώντας τάχα την κίνηση και αποδίδοντάς τη στην ανάγκη εκτόνωσης των βουλευτών. Στην ανησυχία των τελευταίων για τυχόν ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος απαντούσαν ότι έχει ξεκαθαριστεί εδώ και μέρες πως "δεν τίθεται θέμα κατεπείγοντος", ενώ στο αίτημα για άμεση σύγκληση των οργάνων αποκρίνονταν πως "θα συγκληθούν ούτως ή άλλως, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Μεσοπρόθεσμου". Διαβεβαίωναν εξάλλου για συνεδρίαση του διευρυμένου ΚΤΕ Οικονομικών παρουσία πέντε υπουργών (Γ. Παπακωνσταντίνου, Λ. Κατσέλη, Α.Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης, Γ. Ραγκούσης) στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας (Δευτέρα ή Τρίτη) οπότε θα συνεδριάσει και το υπουργικό συμβούλιο. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής μιλούσε για "θεσμοθετημένες ανοιχτές διαδικασίες" και βουλευτές που "συναποφασίζουν" και "δίνουν οξυγόνο στην πολιτική ζωή", υποστηρίζοντας πάντως πως η επιστολή "δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τη μη συναίνεση στο κυβερνητικό πρόγραμμα", αλλά και προκρίνοντας την "υπευθυνότητα όλων για τις πράξεις τους ως βουλευτές", σε μία προσπάθεια να τους ρίξει στο φιλότιμο.

Ωστόσο σήμερα το πρωί στο MEGA ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Ρομπόπουλος που συμμετείχε στη χθεσινή κίνηση δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να ψηφίσει το Μνημόνιο 2 εάν έρθει ως κατεπείγον. Αντίθετα, ζήτησε εκτενή ενημέρωση για το σχέδιο και, όπως είπε, «αν με πείσουν, τότε θα ψηφίσω».

«Φοβόμαστε περισσότερο εκείνους, που δεν μιλούν, παρά όσους φωνάζουν ανοιχτά» ομολογεί συνεργάτης του πρωθυπουργού, που θυμίζει ότι οι βουλευτές που καταψήφισαν το Μνημόνιο πέρσι, δεν είχαν κάνει κάποια ιδιαίτερη φασαρία νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας τελικά την κυβέρνηση.

Η χθεσινή νέα "ανταρσία", πάντως, από βουλευτές φίλα προσκύμενους στον Ευ. Βενιζέλο -ακόμα και ο άλλοτε προεδρικός Π. Κουρουμπλής έχει ρίξει "γέφυρες" με τους "βενιζελικούς τελευταία-, ακόμα και αν δεν πάει ως τέλους, αναδεικνύει τον αναβρασμό που επικρατεί στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και τον οποίο παραδέχτηκε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στον Real FM. Οι υπογράφοντες βουλευτές δεν τραβούν το σκοινί, επισημαίνοντας πως καταθέτουν την αγωνία τους και ζητούν το αυτονόητο δικαίωμα ενημέρωσής τους επί του Μεσοπρόθεσμου και απολογισμού των πεπραγμένων, αποσυνδέοντας την επιστολή από τυχόν καταψήφιση του νομοσχεδίου και... τον κ.Βενιζέλο. Άλλοι πάλι, όπως η Βάσω Παπανδρέου, μην έχοντας υπογράψει την επιστολή, της έκλεισαν μυστικά το μάτι...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ