Ολι Ρεν: Είναι θέμα της Ελλάδας η λίστα Λαγκάρντ - iefimerida.gr

Ολι Ρεν: Είναι θέμα της Ελλάδας η λίστα Λαγκάρντ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίσουν, βασιζόμενες στο ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο, την ενδεχόμενη εκμετάλλευση της αποκαλούμενης λίστας Λαγκάρντ» αναφέρει ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν σε απάντηση ερώτησης του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δικαιούται εν προκειμένω να λάβει απόφαση σχετικά με τις λεπτομερείς εκτελεστικές διαδικασίες για την αξιοποίησή της», αναφέρεται στην απάντηση η οποία διαβιβάστηκε εγγράφως στις 21 Δεκεμβρίου 2012 και δημοσιοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χουντής είχε απευθύνει ερώτημα στον Όλι Ρεν για το αν μπορούν οι ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν δεδομένα αυτής της λίστας, η οποία είναι προϊόν υποκλοπής. Στο ερώτημα αυτό ο Ολι Ρεν απαντά ότι ακόμα κι αν η λίστα Falciani ή Λαγκάρντ μπορεί να χαρακτηριστεί προϊόν υποκλοπής ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απαγόρευση εκ μέρους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την αξιοποίησή της. «Εναπόκειται στις Ελληνικές Αρχές να αποφασίσουν την εκμετάλλευσή της» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Χουντής ερωτούσε επίσης τον ευρωπαίο επίτροπο για την φορολογική έρευνα προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία. Ο Όλι Ρεν απάντησε:

«Από την λίστα των 1700 ατόμων έχουν γίνει 871 έλεγχοι.

Το 2011 Ελέγχθηκαν 404 άτομα «μεγάλου πλούτου» και εισπράχθηκαν 35,1 εκατ. Ευρώ

Τους 10 πρώτους μήνες του 2012 ελέγχθηκαν 467 και εισπράχθηκαν 34,4 εκατ. Ευρώ»

Αναλυτικά η απάντηση του Ολι Ρεν:

«Σύμφωνα με το δελτίο Παρακολούθησης της Φορολογικής Διοίκησης που έχει καθιερώσει η ελληνική φορολογική διοίκηση, οι ελληνικές αρχές ολοκλήρωσαν (περί τα τέλη Οκτωβρίου του 2012) 871 ελέγχους ατόμων με μεγάλη περιουσία (404 άτομα «μεγάλου πλούτου» το 2011, 467 κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012) και εισέπραξαν συνολικά 69,5 εκατ. ευρώ (35,1 εκατ. ευρώ το 2011, 34,4 εκατ. ευρώ κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2012). Η παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης ενημερώνεται μηνιαία και μπορεί να ανακτηθεί στην ακόλουθη διαδικτυακή διεύθυνση, με στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την κατάσταση στα τέλη του Οκτωβρίου του 2012».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ