Η καυτή πατάτα της Λίστας Λαγκάρντ στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά - iefimerida.gr

Η καυτή πατάτα της Λίστας Λαγκάρντ στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από τρία χρόνια απραξίας της κυβέρνησης Παπανδρέου η οποία δεν θέλησε να εκμεταλλευθεί φορολογικά τη λίστα Λαγκάρντ ούτε να αποδόσει τυχόν πολιτικές ευθύνες η «καυτή πατάτα» βρίσκεται τώρα στα χέρια του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το γεγονός ότι η χώρα μας αναγκάστηκε να ζητήσει δύο φορές από τις γαλλικές αρχές τη λίστα Λαγκάρντ αποτελεί κόλαφο για την πολιτική ηγεσία της χώρας και θέτει προ των ευθυνών τους πολιτικούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στη διάθεση του Πρωθυπουργού και είναι τόσο επιβαρυμένη με φήμες και καχυποψία που αν δεν χυθεί φως τότε δεν αποκλείεται να γυρίσει μπούμερανγκ για τον ίδιο τον κ. Σαμαρά.

Στη Βουλή η νέα λίστα

Το μόνο στοιχείο που έγινε γνωστό από τους οικονομικούς εισαγγελείς που διενεργούν έρευνα για την υπόθεση είναι ότι ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή. Στον φάκελο, εκτός από το επίμαχο CD, περιλαμβάνεται το πρώτο μέρος της δικογραφίας που έχουν σχηματίσει οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων.

Ας σημειωθεί ότι γύρω από τη νέα λίστα επικρατεί σιωπή και κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη να ανακοινώσει επισήμως αν βρέθηκαν διαφορές και ποιές είναι αυτές ανάμεσα στις δύο επίμαχες λίστες μετά το τέλος της διασταύρωσης των στοιχείων των δύο ηλεκτρονικων αρχείων.

Stern: Εμπιστα πρόσωπα του Σαμαρά στη λίστα Λαγκάρντ

Το γερμανικό περιοδικό Stern στο τελευταίο φύλλο, το οποίο αποκάλυψε χθες η iefimerida.gr, κάνει ειδική μνεία στη λίστα Λαγκάρντ για να καταδείξει ότι η έρευνα δεν προχώρησε στην Ελλάδα και δεν αποδόθηκαν πολιτικές ευθύνες.

«Η επονομαζόμενη Λίστα-Λαγκάρντ, με τα ονόματα 2.059 Ελλήνων που κατέχουν λογαριασμούς στην Ελβετία, κρατήθηκε για πάνω από δύο χρόνια μυστική. Στη λίστα αυτή υπάρχουν ονόματα που θεωρούνται έμπιστα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, ένα από τα δέκα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Eναν πολιτικό και τρεις συγγενείς του «καίει» η λίστα Λαγκάρντ

Σοβαρό ζήτημα ανακύπτει με πολιτικό και τρεις συγγενείς του τους οποίους «καίει» η λίστα Λαγκάρντ. Ο πολιτικός αυτός δεν είναι ενεργός και τα ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν μέσα από τους λογαριασμούς τους προκάλεσαν αναστάτωση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα Νέα ο εισαγγελέας έστειλε τη νέα λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση. «Ο πολιτικός αυτός δεν είναι ο Σημίτης, δεν είναι ο Παπανδρέου, δεν είναι ο Καραμανλής» σύμφωνα με τα Νέα αλλά πρόκειται για πρόσωπο το οποίο «δεν μετέχει στη δρώσα πολιτική σήμερα».

«Αυτό λογικά σημαίνει ότι πρόκειται είτε για πρώην υπουργό είτε για πρώην αρχηγό κόμματος» αναφέρουν τα Νέα και τονίζουν ότι δεν προέκυψαν ενδείξεις αλλοίωσης της λίστας.

Κατά τα λοιπά θολό παραμένει το τοπίο γύρω από το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ την οποία οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς δρομολόγησαν ήδη προς τη Βουλή.

Στο ίδιο δημοσίευμα αφήνονται σκιές και για «60 επιπλέον ονόματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό του Κώστα Βαξεβάνη» και θέτει το ερώτημα «ποιός τα πρόσθεσε και για ποιό λόγο;»

Πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ-Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ

Η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε απο χθες νέα επίθεση κατά του Ευάγγελου Βενιζέλου για την λίστα Λαγκάρντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η υπόθεση αποτελεί καταλύτη για τη συνοχή της τρικομματικής κυβέρνησης και παρχή πολιτικών εξελίξεων οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρες εκλογές.

Στον Συριζα προετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι την πρόταση αυτή θα στηρίξει και η ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος επιχείρησε πάντως να καλύψει πολιτικά την «γκάφα» της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη η οποία δήλωσε προ ημερών ότι από την πρώτη λίστα Λαγκάρντ «κόπηκαν» 600 ονόματα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναδιπλώθηκε χθες και δήλωσε ότι πρόκειται για πληροφορίες που άκουσε και δεν διαθέτει ειδική ενημέρωση.

Αντεπίθεση Βενιζέλου με βόμβες κατά Παπακωνσταντίνου-Διώτη

Το ΠΑΣΟΚ εκτόξευσε χθες ρουκέτες κατά του ΣΥΡΙΑ βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον Ιωάννη Διώτη. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι κατασυκοφαντούν το ΠΑΣΟΚ. «Ας μη κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτός που έθεσε αμέσως στη διάθεση των Αρχών το άτυπο αντίγραφο που είχε διατηρηθεί άθικτο στο γραφείο του, όταν άλλοι έλεγαν ότι αυτό δεν διατηρήθηκε στο αρχείο του ΣΔΟΕ και άλλοι ότι χάθηκε το αρχικό CD» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ η οποία αφήνει βαρύτατες αιχμές εναντίον των κκ. Παπακωνσταντίνου και Διώτη.

ΠΑΣΟΚ εναντίον ΔΗΜΑΡ

Από την κριτική του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε η ΔΗΜΑΡ αφού η Ιπποκράτους κάλεσε όσους «ανεύθυνα και για μικροκομματικούς λόγους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα να αναλογιστούν πού οδηγεί η στάση τους αυτή την ίδια τη χώρα».

Πηγές της Ιπποκράτους αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι εξοργισμενος με τη στάση του Φώτη Κουβέλη και θεωρεί ότι κρατάει περίεργη στάση με το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Αυτό που ενοχλεί το ΠΑΣΟΚ είναι το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ δείχνει να συμπαρατάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ