Ευρωζώνη: Ζωντανοί μεν, αλλά η έρημος απλώνεται μπροστά μας και το νερό τελειώνει... - iefimerida.gr

Ευρωζώνη: Ζωντανοί μεν, αλλά η έρημος απλώνεται μπροστά μας και το νερό τελειώνει...

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η χρονιά που μας αφήνει αποδείχθηκε εξαιρετικά επικίνδυνη για το σύνολο της Ευρωζώνης. Η πορεία, όπως εύστοχα δείχνει το παραπάνω σκίτσο του Peter Schrank, σκιτσογράφου συνεργάτη μεγάλων ευρωπαϊκών εντύπων, υπήρξε εξαντλητική με τον κίνδυνο της «αφυδάτωσης» να καιροφυλακτεί. Τα χειρότερα όμως βρίσκονται ακόμη μπροστά μας.

«Ξεχάστε το ημερολόγιο των Μάγια – Η αποκάλυψη θα έρθει από το Βερολίνο», προέβλεπε τέτοιο καιρό πέρυσι ο δημοσιογράφος της ισπανικής εφημερίδας Ελ Παΐς, Χοσέ Ιγκνάθιο Τορεμπλάνκα.

Βέβαια δεν έγραφε κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη, καθώς όλοι είχαμε καταλάβει ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βερολίνο, με ενδιάμεση στάση στην Φρανκφούρτη και στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας

Η Ευρώπη έφτασε πολλές φορές ένα βήμα πριν την άβυσσο, επιδεικνύοντας δισταγμό, προκατάληψη, μυωπική αντιμετώπιση, έλλειψη ηγετικού πνεύματος, διαιρετικές τάσεις και μία απελπιστική επιβράδυνση των διαδικασιών που έθεσε το τότε παρόν και το μέλλον του ευρώ σε κίνδυνο, για να πάρει τη σκυτάλη η ΕΚΤ, η οποία πλημμύρισε την αγορά με ρευστό, απαλύνοντας το πρόβλημα χωρίς όμως να το λύνει κιόλας.

Ορθώς η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε παραδεχτεί δημόσια το Νοέμβριο του 2011, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κρίσης, ότι «εάν αποτύχει το ευρώ, η Ευρώπη θα πέσει». Ωστόσο, οι πράξεις της δεν έπεισαν κανέναν ότι ήταν αποφασισμένη να κάνει κάτι γι' αυτό. Πράγμα που εξηγεί, στο πρώτο μισό του 2012, ο κόσμος της οικονομίας έπαψε να κάνει εικασίες για την οικονομική επιβίωση και άρχισε να προετοιμάζεται για την κατάρρευσή της.

Αφού τελικά έγινε ότι έπρεπε να γίνει για να σταθεροποιηθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κατάσταση, τώρα που το ευρώ σώθηκε μαζί με τις χώρες της Ευρωζώνης, το άμεσο μέλλον που απλώνεται μπροστά μας παραμένει εξαιρετικά περίπλοκο.

Το έτος 2013 θα είναι μία περίοδος μετάβασης, η οποία θα φέρει δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα: από τη μία θα κυριαρχεί το αίσθημα ότι η άβυσσος είναι πλέον παρελθόν και, από την άλλη, η βεβαιότητα ότι οι μηχανισμοί προσαρμογής δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη:

Αν και παραμένουμε ζωντανοί, είμαστε ακόμη στην έρημο και το νερό τελειώνει...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ευρώ Ευρωζώνη Άγκελα Μέρκελ Ελ Παϊς
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ