Ένταση στο διαδίκτυο μετά τη νέα επίθεση από Κινέζους χάκερ - iefimerida.gr

Ένταση στο διαδίκτυο μετά τη νέα επίθεση από Κινέζους χάκερ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέες διαστάσεις παίρνει η διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την ανακοίνωση της Google πως δέχθηκε νέα επίθεση από Κινέζους χάκερ. Τα «θύματα» περιλαμβάνουν αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, Κινέζους ακτιβιστές, δημοσιογράφους και χιλιάδες χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η αποκάλυψη αυτή έρχεται μαζί με τις δηλώσεις των ΗΠΑ πως οι κυβερνοεπιθέσεις θα αντιμετωπίζονται εφεξής ως «Πράξεις πολέμου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Google, η επίθεση έγινε από τοποθεσία στην κεντρική Κίνα. Παρόλο που δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι στην επίθεση εμπλέκεται η κινεζική κυβέρνηση, ο εξελιγμένος τρόπος με τον οποίο έγινε η επίθεση καθώς και τα επιλεγμένα «θύματα» της εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κινεζική κυβέρνηση εμπλέκεται σε κυβερνοεπίθεση εναντίον της Google. Το Πεκίνο επισήμως απορρίπτει και χαρακτηρίζει κατασκευασμένες τις νέες κατηγορίες, όμως όλα δείχνουν πως το νέο αυτό περιστατικό απλά προστίθεται σε έναν διαδικτυακό πόλεμο που βρίσκεται ακόμα στις αρχές του.

Οι Κινέζοι χάκερ αυτήν τη φόρα δεν δημιούργησαν πρόβλημα στα συστήματα της Google και προτίμησαν την «παραδοσιακή» μέθοδο του «ψαρέματος». Στάλθηκαν μαζικά e-mail σε χρήστες, τα οποία τους προέτρεπαν να επισκεφθούν συγκεκριμένες ιστοσελίδες οι οποίες υπέκλεπταν τα στοιχεία τους και ανακατεύθυναν τα προσωπικά τους μέιλ σε άλλους λογαριασμούς προκειμένου οι χάκερ να μπορούν να τα ελέγχουν.

To αμερικανικό Πεντάγωνο μπορεί επισήμως να δηλώνει πως δεν έχει στοιχεία τα οποία να δείχνουν πως εκλάπησαν σημαντικά στοιχεία από αξιωματούχους, όμως την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε πως θα θεωρεί πλέον ως «πράξεις πολέμου» τις σοβαρές κυβερνο-επιθέσεις και, συνεπώς, θα μπορεί να προβαίνει σε στρατιωτικά αντίποινα. Αυτό είναι το νέο δόγμα του Πενταγώνου το οποίο και θα παρουσιάσει εντός του Ιουνίου.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να στρατολογήσει εκατοντάδες ακόμα «κυβερνοστρατιώτες», η Βόρεια Κορέα αναζητά στα πανεπιστήμιά της ιδιοφυΐες, προκειμένου να εκπαιδευτούν στο εξωτερικό και να συμμετάσχουν στην ειδική ομάδα κυβερνοπολέμου (η οποία ήδη έχει αυξηθεί από 500 σε 3.000 στρατιώτες), και η ίδια η Κίνα παραδέχεται την ύπαρξη ενός ειδικού τμήματος κυβερνοστρατού, που ονομάζεται «μπλε στρατός», με 30 επίλεκτα μέλη, που σκοπός τους είναι η διαδικτυακή προστασία και ασφάλεια του κινέζικου στρατού.

Πράξεις που αποδεικνύουν ότι η διεθνής κοινότητα λαμβάνει πλέον πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή των χάκερ και δίνει αυξημένη βαρύτητα στη διαδικτυακή ασφάλεια. Τα νέα πεδία πολέμου απλώνονται στο ίντερνετ και οι κυβερνήσεις πλέον μιλάνε ανοιχτά για το δικαίωμα απάντησης με πραγματικά πυρά. Σε διεθνές συνέδριο με θέμα την κυβερνοασφάλεια που γίνεται αύτη την εβδομάδα στο Λονδίνο, κοινή πεποίθηση όλων είναι πως η εποχή που τα όπλα, έξυπνα και μη, ήταν ο βασικός κίνδυνος ασφάλειας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που μπορούν να εμπλακούν σε μια πολεμική διαδικασία χωρίς να ρίξουν ούτε μια σφαίρα...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ