Κάγκελα γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο θέλει να βάλει ο νέος διευθυντής - iefimerida.gr

Κάγκελα γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο θέλει να βάλει ο νέος διευθυντής

Κάγκελα γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο θέλει να βάλει ο νέος διευθυντής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το που ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ο κ. Γιώργος Κακαβάς ανακοίνωσε μια σειρά από ενδιαφέροντα σχέδια για μουσείο με στόχο την εξωστρέφεια, αλλά πρότεινε ταυτόχρονα την περίφραξη του μουσείου προκαλώντας αντιδράσεις.

Η ιδέα είναι παλιά, είχε συζητηθεί και απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο: η πρόταση ήταν να περιφραχθεί το μουσείο προκειμένου να αποφύγει τις φθορές και τους βανδαλισμούς που προκαλούσε η γειτνίαση με την μέχρι πρόσφατα δραματικά προβληματική οδό Τοσίτσα, αλλά και τους μετανάστες που κυκλοφορούν στην περιοχή. Η πρόταση τότε απορρίφθηκε. Το μεγαλύτερο μουσείο της Αθήνας, ακόμη και σε αυτό το προβληματικό τρίγωνο της Πατησίων οφείλει να επικοινωνεί συνεχώς με την υπέροχη πλατεία και τον κήπο του, να είναι ανοικτό στην πόλη, στο κοινό. Να καλωσορίζει τους πολίτες και βεβαίως τους τουρίστες και όχι να έχει την εικόνα ενός χρυσού κλουβιού μέσα στην πόλη. Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει περίφραξη στις 3 όψεις του μουσείου, αλλά όχι στην μπροστινή αυτή που βλέπει την οδό Πατησίων.

Ο κ.Κακαβάς – που ήταν αναπληρωτής τομεάρχης πολιτισμού της ΝΔ- όμως δηλώνει πως θα επαναφέρει την πρόταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αν και πλέον έχουν μειωθεί σημαντικά τα σχετικά προβλήματα στην περιοχή. Το ζητούμενο παραμένει πάντα η κοινωνικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της χώρας μας, η μεγαλύτερη παρέμβασή τους στην πόλη και όχι η απομάκρυνση από αυτήν. Γιαυτό και προκαλεί ερωτηματικά και κριτική από αρκετούς η πρόταση του κ Κακαβά. Μάλιστα σε συνάντησή του με τους δημοσιογράφους χαρακτήρισε προτεραιότητά του αυτή την κίνηση.

Το μουσείο στο Google

Ο νέος διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου είναι αποφασισμένος πάντως να αντιμετωπίσει το θλιβερό φαινόμενο του μειωμένου προσωπικού που έχει ως αποτέλεσμα κάποιες αίθουσες να μένουν κλειστές για το κοινό. Σήμερα το μουσείο έχει 129 υπαλλήλους. Επιπλέον είχε μόνο καλά λόγια να πει για το προσωπικό που στηρίζει το μουσείο μέσα σε δύσκολες συνθήκες. «Πρόκειται για το καλύτερο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, το πρώτο σε ζήτηση σε όλες τις εκθέσεις, με έναν τεράστιο θησαυρό αρχαίων αντικειμένων από όλες τις ανασκαφές της Ελλάδας και ένα απόθεμα που θα μπορούσε να ''γεμίσει'' άλλα 10 αρχαιολογικά μουσεία».

Στις προτεραιότητές του όμως είναι και η ένταξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στο πρωτοποριακό πρόγραμμα Google Art Project, στο οποίο ήδη συμμετέχουν το Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και το Μουσείο Μπενάκη.

Οι εκθέσεις που έρχονται

Μετά την διεθνή επιτυχία του Ναυαγίου των Αντικυθήρων ( η έκθεση θα παραταθεί ως τον Αύγουστο), το μουσείο θα επανέλθει στις 9 Μαΐου 2013 με την έκθεση «Σφραγίζοντας την ιστορία. Θησαυροί από ελληνικά μουσεία και συλλογές», στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας. Με χορηγούς την Alpha Bank, το ΙΚΕΑ Βουλγαρίας και την «Ακτωρ» Βουλγαρίας, η έκθεση θα περιλαμβάνει κυρίως σφραγιδόλιθους και θα έχει ως «άξονες» τη Δημοκρατία, τη θέση του ηγέτη μέσα στην ιστορία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την Παιδεία και άλλες μεγάλες έννοιες.

Το ζητούμενο είναι βέβαια να επιτευχθεί η δημιουργία, το στήσιμο μιας έκθεσης που θα κατορθώσει να διατηρήσει την καλή φήμη που έδωσε στο μουσείο το Ναυάγιο των Αντικυθήρων που αύξησε κατά 71% την επισκεψιμότητα του Μουσείου και έφερε ξανά πολλούς Αθηναίους μέσα στο μουσείο.

Η επικοινωνία στις προτεραιότητες

Απαλλαγμένος από αγκυλώσεις σχετικά με το marketing ο κ Κακαβάς έχει αντιληφθεί την ανάγκη διαφήμισης και προβολής του μουσείου. Έτσι ετοιμάζει τρίλεπτα φιλμ του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Κακαβά (απλή συνωνυμία δηλώνει) για το μουσείο, με σκοπό να προβληθούν εντός και εκτός Ελλάδας οι θησαυροί του. Επιθυμεί όμως να πετύχει και αύξηση των χορηγιών και άνοιγμα του ωραρίου. Κινήσεις απαραίτητες, δυναμικές που όντως χρειάζεται το πρώτο μουσείο της χώρας. Όμως δεν μπορείς να ποντάρεις στην εξωστρέφεια στο διάλογο με την πόλη πίσω από κάγκελα. Ελπίζουμε ο κ Κακαβάς να αναθεωρήσει την άποψή του και να σκεφθεί κάποιες ευφάνταστες ιδέες για την αντιμετώπιση του θέματος...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ