Ο πολιτισμός των Μαγια σήμερα - Τα ερείπια μίας μεγάλης αυτοκρατορίας [εικόνες] - iefimerida.gr

Ο πολιτισμός των Μαγια σήμερα - Τα ερείπια μίας μεγάλης αυτοκρατορίας [εικόνες]

Ο πολιτισμός των Μαγια σήμερα - Τα ερείπια μίας μεγάλης αυτοκρατορίας [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σήμερα οι Μάγια έχουν την τιμητική τους, λόγω της προφητείας για την επερχόμενη συντέλεια που έχει αναστατώσει το κοινό παγκοσμίως. Το τέλος του κόσμου βέβαια μπορεί να μην ήρθε, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο πολιτισμός των Μάγια ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο εξελιγμένους της Αμερικής και ίσως ο πιο λαμπρός πολιτισμός του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Οι Μάγια ήταν λαός ιθαγενών της Κεντρικής Αμερικής με έναν πραγματικά εντυπωσιακό πολιτισμό που καταλάμβανε μία έκταση από το Μεξικό μέχρι τη Γουατεμάλα και το Μπελιζέ και ανάλογα την τοποθεσία που ζούσε η εκάστοτε φυλή (βόρεια, κεντρικά ή νότια) διέφερε και η γλώσσα τους.

Ο πολιτισμός τους φτάνει πολύ πίσω στον χρόνο, σχεδόν το 2000 πχ και ο λαός τους ζούσε κυρίως από τη γεωργία την υφαντουργία και την επεξεργασία χρυσού και χαλκού. Οι ναοί τους ήταν κυρίως πυραμιδοειδείς με τεράστιες σκάλες σε όλες τις πλευρές, όπως προκύπτει από τα κατάλοιπα τους στις κοιλάδες του Μεξικού και της Γουατεμάλα.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι είχαν αναπτύξει μικρές αυτόνομες πόλεις κατά μήκος των κοιλάδων, στις οποίες υπήρχαν οι πανύψηλοι ναοί και τα μικρότερα πυραμιδοειδή σπίτια των αριστοκρατών, ενώ στις πλατείες ανάμεσα στα κτίσματα υπήρχε τεράστιος ελεύθερος χώρος στον οποίο ο αρχαίος αυτός λαός, χρησιμοποιούσε ένα στρογγυλό τόπι για να παίξει ένα είδος ποδόσφαιρου, το οποίο ήταν επίσης πολύ διαδεδομένο στον πολιτισμό αυτό.

Η εισβολή των κονκισταδόρων κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των Μάγια, ωστόσο τα ερείπια των ναών είναι ορατά και στέκονται επιβλητικά στις κοιλάδες της Κεντρικής Αμερικής μέχρι και σήμερα για να θυμίζουν την ύπαρξη του σημαντικού αυτού πολιτισμού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ