fbpx Συνταγή για γαλοπούλα με κάστανα, μπέικον, δαμάσκηνα και πατατούλες στη γάστρα | GASTRONOMIE | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
GASTRONOMIE
ΓΙΟΡΤΗ ΜΕ ΑΓΝΑ ΥΛΙΚΑ

Συνταγή για γαλοπούλα με κάστανα, μπέικον, δαμάσκηνα και πατατούλες στη γάστρα

Συνταγή για γαλοπούλα με κάστανα, μπέικον, δαμάσκηνα και πατατούλες στη γάστρα
20|12|2012 | 16:16

Οταν σερβίρετε αυτή τη γαλοπούλα σε πιατέλα θα μοσχοβολάει! Η γεύση μοιράζεται ανάμεσα στο γλυκό και το αλμυρό και τα Χριστούγεννα γίνονται έτσι πιο γιορτινά. Οι πατατούλες που σερβίρετε αρκούν, δεν απαιτείται τίποτε περισσότερο για να συνοδεύσετε το πιάτο.

Με δυο-τρεις σαλάτες, λίγο σολωμό, λίγο από ό,τι θέλετε, μερικά κεριά και κόκκινα κρασιά το γιορτινό τραπέζι θα είναι ό,τι πρέπει για τα φετινά Χριστούγεννα. Κι ένα γλυκό σοκολάτας, οκ!

Και, επιτέλους, θα έχετε μια γαλοπούλα που δεν θα είναι στεγνή.

Υλικά

1 γαλοπούλα φρέσκια (ή κατεψυγμένη, αν δεν υπάρχει επιλογή)

2 σακκουλάκια κάστανα βρασμένα από το σούπερ μάρκετ

5 φετούλες μπέικον

10-15 δαμάσκηνα ξηραμένα χωρίς κουκούτσι

2 κιλά πατατούλες μικρές και στρογγυλές

Λίγο βούτυρο

2 κουταλιές ελαιόλαδο

Χοντρό αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

2 ποτήρια νερό

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα και την αλατίζετε με χοντρό αλάτι πλουσιοπάροχα. Την τοποθετείτε στη γάστρα

2. Χοντροκόβετε το μπέικον και το τοποθετείτε δίπλα της, μέσα στη γάστρα

3. Προσθέτετε τα έτοιμα, βρασμένα κάστανα και τα δαμάσκηνα

4. Καθαρίζετε τις πατατούλες και βάζετε όσες χωράνε

5. Προσθέτετε λίγο αλάτι πάνω από τα υλικά και πιπέρι

6. Βάλετε το βούτυρο πάνω από τη γαλοπούλα και ραντίζετε με ελαιόλαδο παντού

7. Τέλος, βάζετε το νερό και κλείνετε

8. Τοποθετείτε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς.

9. Μισή ώρα αργότερα βγάζετε τη γάστρα και με ένα πινέλο αλείφετε τη γαλοπούλα με τα υγρά της γάστρας.

Προσοχή σε τέσσερα πράγματα:

1. Αλείφετε τη γαλοπούλα με το πινέλο κάθε μισή ώρα, θα γίνει πολύ μαλακή

2. Κάθε κιλό γαλοπούλας θέλει και 1 ώρα ψήσιμο

3. Αν χρειαστεί να προσθέσετε νερό, βάλτε προσεκτικά όσο θέλει

4. Χαμηλώστε το φούρνο στους 200 βαθμούς ως το τέλος

ΣΧΟΛΙΑ