Κόβουν μισθούς - συντάξεις - εφάπαξ - iefimerida.gr

Κόβουν μισθούς - συντάξεις - εφάπαξ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Ολοκληρώνονται σήμερα ή το αργότερο αύριο οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρξαν τουλάχιστον δύο σημεία τριβής μεταξύ των δύο πλευρών. Το πρώτο είναι η έντονη πίεση της τρόικας για τη ρητή πρόβλεψη απολύσεων στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων- καταργήσεων Οργανισμών, θέμα το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο ήταν το... σύνηθες αίτημα για περισσότερες αποκρατικοποιήσεις, αφού είναι πλέον σαφές ότι οι δανειστές επιθυμούν να συμπεριλάβουν τα εν λόγω έσοδα στη λύση-πακέτο που προωθείται για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της επόμενης διετίας. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η επιμονή του Γιούργκεν Σταρκ ότι η Ελλάδα έχει περιουσία προς αξιοποίηση που φτάνει στα 300 δισ. ευρώ και πρέπει να επικεντρωθεί σ' αυτό.

Ως προς το Μεσοπρόθεσμο, δύο είναι τα σημεία που πρέπει να σταθεί κανείς. Το ένα είναι ότι ενώ για τα επόμενα 4 χρόνια υπάρχει συμφωνία για μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ, μόνο για το 2011 τα μέτρα που απαιτεί η τρόικα φτάνουν στα 21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,4 δισ. ευρώ πρέπει να εξασφαλιστούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους! Σε κάθε περίπτωση, το "πακέτο" που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση "κρύβει" περισσότερους και μεγαλύτερους φόρους σε μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και επώδυνες περικοπές σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα αλλά και στους συνταξιούχους.

Ειδικότερα, το αφορολόγητο για μισθωτούς και αγρότες μειώνεται στις 6.000 με 8.000 ευρώ, θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προσγειώνεται στις 6.000 ευρώ. Η διαφορά αφορολογήτου μεταξύ ελευθέρων επαγγελματιών και των υπολοίπων θα κριθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, αφού είναι πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι, έστω για λόγους συμβολικούς, οι μισθωτοί θα πρέπει να έχουν υψηλότερο αφορολόγητο. Ωστόσο, ακόμα κι έτσι, με την εφαρμογή του μέτρου, οι επιβαρύνσεις ακόμα και για τους χαμηλόμισθους θα είναι πραγματικά εξοντωτικές, αφού οι κρατήσεις φόρου θα εκτιναχθούν στα ύψη ακόμα και για μισθούς της πείνας!


Η μετάταξη προϊόντων σε ΦΠΑ 23% από 13% θα ισχύσει κατ' αρχήν για εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες, αλλά δρομολογείται από το 2012 μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 μονάδες σε συνδυασμό με μετατάξεις προϊόντων στον υψηλό συντελεστή. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι δεκάδες είδη ευρείας κατανάλωσης θα επιβαρυνθούν με 10 μονάδες υψηλότερο ΦΠΑ. Ακόμα, έρχεται αύξηση 20% στα τέλη κυκλοφορίας, ειδικός φόρος κατανάλωσης σε αναψυκτικά και στο φυσικό αέριο, μεγάλη αύξηση φόρων στα φτηνά τσιγάρα. Επιπλέον, το αφορολόγητο του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας μειώνεται κατά 100.000 στις 300.000 ευρώ, αναπροσαρμογή που αποκτά ιδιαίτερη σημασία εάν λάβει κανείς υπόψη ότι θα ισχύσει σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από τον Σεπτέμβριο και μετά. Συν τοις άλλοις, για λόγους... συμβολικούς έρχεται ειδική εισφορά στα ακίνητα με αντικειμενική τιμή πάνω από 3.000 ?/τ.μ. σε συνδυασμό με τη συνολική αντικειμενική τους αξία, ειδική εισφορά σε Ι.Χ. πάνω από 3.000 κ.ε. σε συνδυασμό με την εργοστασιακή τους αξία, ειδική εισφορά σε πισίνες και σκάφη αναψυχής.


Στο πεδίο των περικοπών, έρχεται κατ' αρχήν δραστική μείωση των αποδοχών με την εφαρμογή του Νέου Μισθολογίου στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου ειδικά και κλαδικά επιδόματα μπαίνουν στο... χρονοντούλαπο. Ακόμα και τα γενικά επιδόματα, όπως το κίνητρο απόδοσης, θα τεθούν στην προκρούστεια κλίνη, καθώς ενώ αρχικά υπήρχε η σκέψη να ενσωματωθούν στο βασικό μισθό, τελικά όπως όλα δείχνουν θα περικοπούν. Κατά τα άλλα, ο πέλεκυς των περικοπών για το 2011 θα έχει βάρος πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.
Έρχεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ανεργίας για τους δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα, ΛΑΦΚΑ κατά μέσο όρο 8% για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών με συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, αύξηση 6-14% του ΛΑΦΚΑ για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, μείωση του εφάπαξ στο Δημόσιο κατά 10% ήτοι κατά 5.000 ευρώ, μείωση του εφάπαξ σε ΔΕΗ-ΟΣΕ, μείωση των επικουρικών συντάξεων κατ' αρχήν με ΛΑΦΚΑ 3-10% για επικουρικές πάνω από 300 ευρώ, ενώ για συντάξεις που θα χορηγηθούν μετά το 2012 το "ψαλίδι" θα φτάσει στο 50%. Επίσης, έρχονται εισοδηματικά κριτήρια για τα κοινωνικά επιδόματα, διακοπή καταβολής 12.000 αναπηρικών συντάξεων κατόπιν επανεξέτασης, επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αναστολή από φέτος της μισθολογικής ωρίμανσης στο Δημόσιο, καθώς και αύξηση των ωρών εργασίας σε 40 αντί 37,5.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ