Η Σμύρνη των Ελλήνων, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή - iefimerida.gr

Η Σμύρνη των Ελλήνων, 90 χρόνια μετά τη Μικρασιατική καταστροφή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εγκαινιάζεται σήμερα Πέμπτη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, η έκθεση «Η Σμύρνη των Ελλήνων» και συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και την Ένωση Σμυρναίων, με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Το υλικό της έκθεσης προέρχεται από τις συλλογές της Ένωσης Σμυρναίων και περιλαμβάνει αντίγραφα εφημερίδων, περιοδικών, φωτογραφιών και άλλων κειμηλίων, που διασώθηκαν από την καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Με την έκθεση αυτή, επιδιώκεται να παρουσιαστούν στο κοινό όψεις της ελληνικής Σμύρνης, κυρίως κατά το 19ο και τον 20ό αιώνα, έως το 1922 και να καταδειχθούν οι υψηλότατες επιδόσεις των Ελλήνων της πόλης στις επιστήμες, την παιδεία, τα γράμματα, τις τέχνες, την οικονομία, το εμπόριο, τον αθλητισμό, την κοινωνική πρόνοια και όλες γενικά τις δραστηριότητες που δίνουν το στίγμα μιας φιλοπρόοδης, ανεπτυγμένης και με ισχυρά εθνικά και πνευματικά ερείσματα κοινωνίας.

Ενενήντα χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2012) η έκθεση αφιερώνεται στην «χαριεστάτην πόλιν» και στους ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα προβάλλονται κινηματογραφικά ντοκουμέντα της εκπομπής «Από τη Μικρασία χαίρε», που παραχωρήθηκε από το Μουσείο-Αρχείο της ΕΡΤ, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων.

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων, με τη συνεργασία του Ιστορικού και Εθνολογικού Μουσείου και στη συνέχεια, ένα μέρος της μετεφέρθη με την οργανωτική ευθύνη της Βυρωνικής Εταιρείας, στο Τρικούπειο Ίδρυμα Μεσολογγίου, θα παρουσιαστεί εμπλουτισμένη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών και θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 19.00, με διάρκεια λειτουργίας της έως 30 Ιανουαρίου 2013.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ