Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι - iefimerida.gr

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πόσο θα κοστίσει το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κατά 4,64% φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με την Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 151,56 ευρώ, έναντι 158,93 ευρώ, που κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, περιλαμβάνοντας τα ίδια ακριβώς προϊόντα.

Η διαφορά αυτή των 7,37 ευρώ, που μεταφράζεται σε μείωση 4,64%, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2011, οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στη μείωση της τιμής του χοιρινού, όσον αφορά τα κρεατικά, η τιμή του οποίου κατά μέσο όρο εκτιμάται στα 3,70 ευρώ το κιλό και εμφανίζει μείωση 26%, σε σχέση με πέρυσι, καθώς επίσης και στα φθηνότερα οπωροκηπευτικά προϊόντα, με εξαίρεση τις πατάτες.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η γενική εικόνα, που διαμορφώνεται, αναφορικά με την τιμή των κρεατικών, τη φετινή περίοδο, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2011, αποτυπώνεται στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού στα 7 ευρώ/κιλό και στη μικρή αύξηση της τιμής της γαλοπούλας (3,85%).

Σχετικά με τις τιμές των οπωροκηπευτικών, οι ντομάτες εμφανίζουν αξιοσημείωτη μείωση κατά 26,88%, όπως και το λάχανο (-34,78), αλλά και το μαρούλι (-15,56%) και μόνο οι πατάτες εμφανίζουν μικρής κλίμακας αύξηση κατά 3,08%.

Στο ίδιο πτωτικό πλαίσιο κινούνται και οι τιμές των φρούτων, οι οποίες καταγράφουν μεσοσταθμική μείωση κατά περίπου 18% (πορτοκάλια, μήλα), ενώ, όσον αφορά στα γλυκά, τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αυτά εμφανίζουν κάποιες μικρές ανοδικές και καθοδικές αυξομειώσεις.

Τέλος, τα ποτά και τα αναψυκτικά (προϊόντα σούπερ- μάρκετ) συνεχίζουν τη σταθερή εδώ και μία τριετία ανοδική τους πορεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ